ÜÇ BOYUTLU YAZICIYLA KAFATASI İMPLANTI

Teknoloji (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 26.02.2016 - 11:57, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

ÜÇ BOYUTLU YAZICIYLA KAFATASI İMPLANTI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ'NDE, 3 BOYUTLU YAZICI İLE GÖZENEKLİ KAFATASI İMPLANTI GELİŞTİRİLDİ
Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) 9 kişilik Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, üç boyutlu yazıcı ile gözenekli kafatası implantı geliştirdi. SDÜ’de 9 kişilik Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Öğretim üyelerinin oluşturduğu ekip, üç boyutlu yazıcı ile gözenekli kafatası implantı geliştirmeyi başardı. Öncelikle kemik yapısını inceleyen bilim adamları, geçişli gözenekli bir implant tasarladı. Daha sonra geometrik çukurlar oluşturularak bunların hücrelerce doldurulması sağlandı. Projeyle ilgili bilgi veren, SDÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kayacan, ilk defa üç boyutlu yazıcılarla 2006 yılında ilgilenmeye başladıklarını belirterek, “Okuduğumuz bazı makalelerden yola çıkarak gerçek kullanılabilir bir implant ya da malzeme yapabilir miyiz sorusunu araştırmaya başladık. O aşamada tezgah üreticileriyle ve diğer kullanılan malzemelerle ilgili araştırmalar yaptık. Ulaştığımız sonuçlar bize bu projenin gerçekleştirilebilir olduğu sonucuna ulaştırdı. 2013 yılında TÜBİTAK’a projemizi sunduk” dedi. KAFES SİSTEMİ OLUŞTURULDU Projenin amacının kişiye özel, gözenekli bir kafatası implantının yapımı olduğunu kaydeden Kayacan, “Bu implantlarda kemik yapısına benzer bir geometrik şekil tasarladık. Yani kemiğin dış yüzeylerindeki gözeneği implantın dış yüzeyine de oluşturduk. Yaklaşık 100-150 mikron çapında küresel ya da eliptik çukurcuklar yaptık. Bunlardan iç bölgeye geçiş kanalları verdik. İçeride de kemiğin süngerimsi yapı ya da gözenekli yapı dediğimiz boşluklu yapı şeklinde bir kafes sistemi oluşturduk. Bu yapı dışarıdan içeriye doğru büyüyen bir yapı. Bilgisayar ortamında analizlerini yaptık. Arzu edilen sonuçlara ulaşıp mekanik testlerini yaptık. Yorulma, çekme dayanımı, darbe dayanımı testlerine tabi tuttuk. Bundan da olumlu sonuçlar alındıktan sonra Tıp Fakültesinden Beyin Cerrahı Tamer Karaaslan ve ekibiyle de hayvan deneylerine geçtik” dedi. KOYUNDA DENENDİ BAŞARI SAĞLANDI İmplantın ilk önce tavşanda daha sonra koyunda denendiğini, tavşanın kafatası kemiğinin çok ince olduğu, çalışmayı zorlaştırdığını belirten Kayacan, “Bu nedenle koyunda denedik. Koyun daha büyük bir kemik yapısına sahip. Ona uygun bir kafatası kemiği taktık. Kemiğin gelişimi implantın iç bölgelerine kadar oldu. Yani arzu ettiğimiz gibi kemikteki bütün boşlukları kemik hücreleriyle doldu. Bu kemikle implantın güçlü bir tutunma bağı oluşturmasını sağladı. Bu konuda da gerekli testler Ankara’da yapılarak olumlu sonuçlara ulaşıldığını da teyit etmiş olduk” diye konuştu. Bilim adamları bu testlerden sonra kafatası implantının insanlarda kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor.  
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ'NDE, 3 BOYUTLU YAZICI İLE GÖZENEKLİ KAFATASI İMPLANTI GELİŞTİRİLDİ

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) 9 kişilik Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, üç boyutlu yazıcı ile gözenekli kafatası implantı geliştirdi.

SDÜ’de 9 kişilik Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Öğretim üyelerinin oluşturduğu ekip, üç boyutlu yazıcı ile gözenekli kafatası implantı geliştirmeyi başardı. Öncelikle kemik yapısını inceleyen bilim adamları, geçişli gözenekli bir implant tasarladı. Daha sonra geometrik çukurlar oluşturularak bunların hücrelerce doldurulması sağlandı.

Projeyle ilgili bilgi veren, SDÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kayacan, ilk defa üç boyutlu yazıcılarla 2006 yılında ilgilenmeye başladıklarını belirterek, “Okuduğumuz bazı makalelerden yola çıkarak gerçek kullanılabilir bir implant ya da malzeme yapabilir miyiz sorusunu araştırmaya başladık. O aşamada tezgah üreticileriyle ve diğer kullanılan malzemelerle ilgili araştırmalar yaptık. Ulaştığımız sonuçlar bize bu projenin gerçekleştirilebilir olduğu sonucuna ulaştırdı. 2013 yılında TÜBİTAK’a projemizi sunduk” dedi.

KAFES SİSTEMİ OLUŞTURULDU

Projenin amacının kişiye özel, gözenekli bir kafatası implantının yapımı olduğunu kaydeden Kayacan, “Bu implantlarda kemik yapısına benzer bir geometrik şekil tasarladık. Yani kemiğin dış yüzeylerindeki gözeneği implantın dış yüzeyine de oluşturduk. Yaklaşık 100-150 mikron çapında küresel ya da eliptik çukurcuklar yaptık. Bunlardan iç bölgeye geçiş kanalları verdik. İçeride de kemiğin süngerimsi yapı ya da gözenekli yapı dediğimiz boşluklu yapı şeklinde bir kafes sistemi oluşturduk. Bu yapı dışarıdan içeriye doğru büyüyen bir yapı. Bilgisayar ortamında analizlerini yaptık. Arzu edilen sonuçlara ulaşıp mekanik testlerini yaptık. Yorulma, çekme dayanımı, darbe dayanımı testlerine tabi tuttuk. Bundan da olumlu sonuçlar alındıktan sonra Tıp Fakültesinden Beyin Cerrahı Tamer Karaaslan ve ekibiyle de hayvan deneylerine geçtik” dedi.

KOYUNDA DENENDİ BAŞARI SAĞLANDI

İmplantın ilk önce tavşanda daha sonra koyunda denendiğini, tavşanın kafatası kemiğinin çok ince olduğu, çalışmayı zorlaştırdığını belirten Kayacan, “Bu nedenle koyunda denedik. Koyun daha büyük bir kemik yapısına sahip. Ona uygun bir kafatası kemiği taktık. Kemiğin gelişimi implantın iç bölgelerine kadar oldu. Yani arzu ettiğimiz gibi kemikteki bütün boşlukları kemik hücreleriyle doldu. Bu kemikle implantın güçlü bir tutunma bağı oluşturmasını sağladı. Bu konuda da gerekli testler Ankara’da yapılarak olumlu sonuçlara ulaşıldığını da teyit etmiş olduk” diye konuştu.

Bilim adamları bu testlerden sonra kafatası implantının insanlarda kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.