TORUN SEVENLER KENTİ: BURDUR

Çocuk 21.09.2016 - 15:07, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

TORUN SEVENLER KENTİ: BURDUR

Burdur ‘eğitim kenti’ unvanının yanında torun sevenler kenti unvanı da alıyor.
Eğitim kenti Burdur’da derslerin başlamasıyla birlikte ablaları ve ağabeyleri okula giden kardeşler (torunlar) dede ve nenelerine kaldı. Genellikle emekli olan dedeler, anneanneler ve babaanneler günlerini torun sevgisi ile geçiriyor. Özellikle gündüz vakitlerinde sokaklarda ve kaldırımlarda çocuk arabasıyla torununu gezdiren, elinden tutarak torunuyla birlikte yürüyen pek çok emekli kişi göze çarpıyor. İlk ders zilinin çalmasıyla birlikte okullara koşan ağabeyler ve ablalarda kardeşlerini dede ve nenelerine emanet ediyor. Memur kesimin ve emekli kesimin yoğunlukta olduğu Burdur’da, mesai saatlerinde çalıştığı kurum ve kuruluşlara giden ebeveynler küçük çocuklarını ya kendi evlerinde veyahut ta ihtiyarların evlerinde baktırıyor. KREŞ VE ÖZEL BAKIMEVLERİ REVAÇTA Burdur’da okul çağına gelmemiş çocuklarının dede ve nenelerine yük olmasını istemeyen ailelerin gözdesi ise kreşler veya özel bakımevleri. Sezonluk ücret karşılığında 2-5 yaş grubundaki minik çocuklarını kreşlere ve bakımevlerine veren veliler bunun rahatlığını da yaşamakta. Her sabah öğrenci servisiyle evlerinden alınan minik çocuklar kreşlerde kahvaltı, sabah uykusu, oyun saatleri, öğle uykusu, oyunlar, yarışmalar, sosyalleşme, öğretiler ve eğitimlerle vakit geçiriyor. UZMANLAR UYARIYOR Uzman doktorlar, çocuk doktorları ve pedagoglar 5 yaşına kadar çocukların ilgi ve sevgiye muhtaç olduklarını, çocuklara bu ilgi ve sevginin öncecilikle birinci derece akrabalar tarafından verilmesi gerektiğini, olmuyorsa kreşler veya eve getirilen bakıcılar tarafından bunun gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. 0-5 yaş grubundaki çocukların her bir anı öğrenmek için hafızalarına kaydettikleri ve her türlü olumsuz olayın çocuk psikolojisinde kalıcı izler bırakacağı konularında uyarılarda bulunan uzmanlar, ebeveynlerin küçük çocuklarına daha fazla duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor ve bunu yaparken diğer kardeşlerin kıskanma duygularına girmemesi için önlemler alınması gerektiğini ekliyorlar. 
Burdur ‘eğitim kenti’ unvanının yanında torun sevenler kenti unvanı da alıyor.

Eğitim kenti Burdur’da derslerin başlamasıyla birlikte ablaları ve ağabeyleri okula giden kardeşler (torunlar) dede ve nenelerine kaldı. Genellikle emekli olan dedeler, anneanneler ve babaanneler günlerini torun sevgisi ile geçiriyor.

Özellikle gündüz vakitlerinde sokaklarda ve kaldırımlarda çocuk arabasıyla torununu gezdiren, elinden tutarak torunuyla birlikte yürüyen pek çok emekli kişi göze çarpıyor. İlk ders zilinin çalmasıyla birlikte okullara koşan ağabeyler ve ablalarda kardeşlerini dede ve nenelerine emanet ediyor. Memur kesimin ve emekli kesimin yoğunlukta olduğu Burdur’da, mesai saatlerinde çalıştığı kurum ve kuruluşlara giden ebeveynler küçük çocuklarını ya kendi evlerinde veyahut ta ihtiyarların evlerinde baktırıyor.

KREŞ VE ÖZEL BAKIMEVLERİ REVAÇTA

Burdur’da okul çağına gelmemiş çocuklarının dede ve nenelerine yük olmasını istemeyen ailelerin gözdesi ise kreşler veya özel bakımevleri. Sezonluk ücret karşılığında 2-5 yaş grubundaki minik çocuklarını kreşlere ve bakımevlerine veren veliler bunun rahatlığını da yaşamakta. Her sabah öğrenci servisiyle evlerinden alınan minik çocuklar kreşlerde kahvaltı, sabah uykusu, oyun saatleri, öğle uykusu, oyunlar, yarışmalar, sosyalleşme, öğretiler ve eğitimlerle vakit geçiriyor.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzman doktorlar, çocuk doktorları ve pedagoglar 5 yaşına kadar çocukların ilgi ve sevgiye muhtaç olduklarını, çocuklara bu ilgi ve sevginin öncecilikle birinci derece akrabalar tarafından verilmesi gerektiğini, olmuyorsa kreşler veya eve getirilen bakıcılar tarafından bunun gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. 0-5 yaş grubundaki çocukların her bir anı öğrenmek için hafızalarına kaydettikleri ve her türlü olumsuz olayın çocuk psikolojisinde kalıcı izler bırakacağı konularında uyarılarda bulunan uzmanlar, ebeveynlerin küçük çocuklarına daha fazla duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor ve bunu yaparken diğer kardeşlerin kıskanma duygularına girmemesi için önlemler alınması gerektiğini ekliyorlar. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.