Sipsi Sanatçısı Mehmet Bedel

Gündem 21.02.2021 - 09:49, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Sipsi Sanatçısı Mehmet Bedel

BURDUR’LU SİPSİ SANATÇISI MEHMET BEDEL...
Burdur’la sipsi sanatçısı Mehmet Bedel, evinin altındaki atölyede su kamışını 5 dakikada sipsi haline getiriyor. Burdur’da yaklaşık 30 yıldır sipsinin hem imalatını hemde icrasını yapan geçen yıl Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü alan 57 yaşındaki Bedel evinin altındaki atölyede yörük çalgısı sipsinin imalatını yapıyor. Bedel ürettiği sipsileri yurt içi ve yurt dışına gönderiyor. Bedel “30 yıldır bu sipsiyi hem yapıyor hem de çalıyorum. Sipsi Burdur’a özgü Türk Halk Müziği sazları içinde en küçük sazdır. Cukcuk dediğimiz ağızlık ve klavye kısmı olmak üzere iki parçadan oluşur. Kendisi çok küçük olmasına rağmen çok büyük bir sesi vardır” dedi. Sipsi’nin 15 ve 25 cm ebatlarında yapıldığını söyleyen Bedel “sipsinin boyu büyüdükçe pes sesler, boyu küçüldükçe tiz sesler elde edilir. Günümüzde her ses göre sipsi yapılıyor. Ben de bu sazın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla elimizden geldiğince hem yapımını hem de icrasını yapıyorum. Öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. İki oğlum var. Onlara da öğrettim onlarda hem sipsi yapımı hem de icrasını yapıyorlar” diye konuştu. Sipsi orkestralarda da kullanılan bir saz olduğunu belirten Bedel “yurtdışından da isteyenler oluyor. Japonya’dan Amerika’ya kadar sipsi gönderdim. Japonya ve Kolombiya’dan sipsi’yi merak edip gelen iki öğrencim oldu. Geldiler burada öğrenip gittiler” ifadelerini kullandı. Sipsi’nin yapıldığı su kamışlarının ayrı olduğunu söyleyen Beldel “ağızlığı ayrı bir kamış, gövdesi ayrı bir kamış. Burdur’un değişik yerlerinden, göl kenarlarından dere kenarlarından sipsi yapımına uygun olan kamışları buluyoruz. Bu kamışları en fazla 5 dakikada sipsi haline getiriyoruz” diye konuştu. Kendisinin geçen yıl cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü aldığını belirten Bedel şunları söyledi; “geçen yıl 12 şubat’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldım. Oğlum Ali Bedel’de Antalya Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi. Sipsi, kaval ve zurna eğitmenliği yapıyor. Oğlum da 2018 yılında Polonya’da sipsi ile solo saz yarışmasında dünya birincisi oldu. Ailecek bu sipsinin yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz.”
BURDUR’LU SİPSİ SANATÇISI MEHMET BEDEL...

Burdur’la sipsi sanatçısı Mehmet Bedel, evinin altındaki atölyede su kamışını 5 dakikada sipsi haline getiriyor.

Burdur’da yaklaşık 30 yıldır sipsinin hem imalatını hemde icrasını yapan geçen yıl Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü alan 57 yaşındaki Bedel evinin altındaki atölyede yörük çalgısı sipsinin imalatını yapıyor. Bedel ürettiği sipsileri yurt içi ve yurt dışına gönderiyor.


Bedel “30 yıldır bu sipsiyi hem yapıyor hem de çalıyorum. Sipsi Burdur’a özgü Türk Halk Müziği sazları içinde en küçük sazdır. Cukcuk dediğimiz ağızlık ve klavye kısmı olmak üzere iki parçadan oluşur. Kendisi çok küçük olmasına rağmen çok büyük bir sesi vardır” dedi.


Sipsi’nin 15 ve 25 cm ebatlarında yapıldığını söyleyen Bedel “sipsinin boyu büyüdükçe pes sesler, boyu küçüldükçe tiz sesler elde edilir. Günümüzde her ses göre sipsi yapılıyor. Ben de bu sazın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla elimizden geldiğince hem yapımını hem de icrasını yapıyorum. Öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. İki oğlum var. Onlara da öğrettim onlarda hem sipsi yapımı hem de icrasını yapıyorlar” diye konuştu.
Sipsi orkestralarda da kullanılan bir saz olduğunu belirten Bedel “yurtdışından da isteyenler oluyor. Japonya’dan Amerika’ya kadar sipsi gönderdim. Japonya ve Kolombiya’dan sipsi’yi merak edip gelen iki öğrencim oldu. Geldiler burada öğrenip gittiler” ifadelerini kullandı.


Sipsi’nin yapıldığı su kamışlarının ayrı olduğunu söyleyen Beldel “ağızlığı ayrı bir kamış, gövdesi ayrı bir kamış. Burdur’un değişik yerlerinden, göl kenarlarından dere kenarlarından sipsi yapımına uygun olan kamışları buluyoruz. Bu kamışları en fazla 5 dakikada sipsi haline getiriyoruz” diye konuştu.
Kendisinin geçen yıl cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü aldığını belirten Bedel şunları söyledi; “geçen yıl 12 şubat’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldım. Oğlum Ali Bedel’de Antalya Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi. Sipsi, kaval ve zurna eğitmenliği yapıyor. Oğlum da 2018 yılında Polonya’da sipsi ile solo saz yarışmasında dünya birincisi oldu. Ailecek bu sipsinin yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.