ÜRETİCİ YENİ BİR ÜRÜN DENEMEYE KARAR VERDİ

Gündem 23.09.2017 - 10:04, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

ÜRETİCİ YENİ BİR ÜRÜN DENEMEYE KARAR VERDİ

    Antalya’nın Kumluca ilçesinde üretici, pitahaya bitkisi üretmeyi deniyor. Kumluca ilçesine bağlı Beykonak Mahallesi'nde örtü altı turfanda sebze üreticisi Bilal Bayram, seralarında pitahaya bitkisi üretmeye başladı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, pitahaya bitkisi üreten Bayram'ın serasında incelemelerde bulundu. Son iki yıldan beri biber ve domateslerde kontrol edilemeyen virüs ve Tuta Absoluta domates güvesi yüzünden normalin üstünde haraca yapıldığını belirten Bilal Bayram, “Örtü altı turfanda sebze üretiminden hak ettiğimiz kazancı elde edemiyoruz. Fiyatlar sürekli dalgalanıyor. İşçilik ve zirai mücadele çok fazla oldu. Bitki besleme ve koruma ürünleri her yıl katlamak kaydıyla artıyor. Bu yüzden seralara domates ve biber ekmekten vazgeçtim. Artık pitahaya yetiştirmeye başladım. Bu bitkilerin diğer sebzeler gibi fazla işçiliği yok. Herhangi bir zirai ilaç ve gübre de istemiyor. Hatta çok aşırı su bile istemiyor. Bu bitkilere salyangoz böceğinin dışında zarar veren canlı da yok. Vietnam, Endonezya ve Mayanmar ülkelerinde yetişen bu bitki yılda çok sayıda meyve veriyor. Piyasada pitahaya bitkisi meyvesinin tanesinin 15 TL olduğu söyleniyor. Bu şartlarda satabilirsem sebze üretiminin en az 10 katı daha fazla kazanırım. Tüm üreticilere tavsiye ederim. Fidanım var. Çoğaltmak da kolay. Çelikleme usulüyle üretilebiliyor” dedi. Pitahaya bitkisi eken üreticiyi ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan ise, “Üreticimiz seralarında değişik bir bitki denemek istemiş. Üreticimize yardımcı olacağımız bir konu var mı diye ziyaret ettik. Daha deneme aşaması olduğu için ortada bir şey yok. Üreticimize kolaylık ve başarılar diliyoruz. İnşallah emeğinin karşılığını alır. Her yenilik zor olur. Ama sonucunda başarı olursa daha iyi olur. Diğer üreticilerimize de yeni bir kapı açılmış olur.”   PİTAHAYA: Kaktüsgillerden bir meyve. İçi kırmızı ya da beyaz olabiliyor. Kivideki gibi küçük çekirdekleri var ve bunlar meyveyle birlikte yeniyor. Görüntüsü değişik olduğu için süsleme amaçlı da kullanılabiliyor. Salatalara, tatlılara ve kokteyllere ilave edildiği gibi tek başına da yenebilir.  

 

 

Antalya’nın Kumluca ilçesinde üretici, pitahaya bitkisi üretmeyi deniyor.

Kumluca ilçesine bağlı Beykonak Mahallesi'nde örtü altı turfanda sebze üreticisi Bilal Bayram, seralarında pitahaya bitkisi üretmeye başladı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, pitahaya bitkisi üreten Bayram'ın serasında incelemelerde bulundu. Son iki yıldan beri biber ve domateslerde kontrol edilemeyen virüs ve Tuta Absoluta domates güvesi yüzünden normalin üstünde haraca yapıldığını belirten Bilal Bayram, “Örtü altı turfanda sebze üretiminden hak ettiğimiz kazancı elde edemiyoruz. Fiyatlar sürekli dalgalanıyor. İşçilik ve zirai mücadele çok fazla oldu. Bitki besleme ve koruma ürünleri her yıl katlamak kaydıyla artıyor. Bu yüzden seralara domates ve biber ekmekten vazgeçtim. Artık pitahaya yetiştirmeye başladım. Bu bitkilerin diğer sebzeler gibi fazla işçiliği yok. Herhangi bir zirai ilaç ve gübre de istemiyor. Hatta çok aşırı su bile istemiyor. Bu bitkilere salyangoz böceğinin dışında zarar veren canlı da yok. Vietnam, Endonezya ve Mayanmar ülkelerinde yetişen bu bitki yılda çok sayıda meyve veriyor. Piyasada pitahaya bitkisi meyvesinin tanesinin 15 TL olduğu söyleniyor. Bu şartlarda satabilirsem sebze üretiminin en az 10 katı daha fazla kazanırım. Tüm üreticilere tavsiye ederim. Fidanım var. Çoğaltmak da kolay. Çelikleme usulüyle üretilebiliyor” dedi.

Pitahaya bitkisi eken üreticiyi ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan ise, “Üreticimiz seralarında değişik bir bitki denemek istemiş. Üreticimize yardımcı olacağımız bir konu var mı diye ziyaret ettik. Daha deneme aşaması olduğu için ortada bir şey yok. Üreticimize kolaylık ve başarılar diliyoruz. İnşallah emeğinin karşılığını alır. Her yenilik zor olur. Ama sonucunda başarı olursa daha iyi olur. Diğer üreticilerimize de yeni bir kapı açılmış olur.”

 

PİTAHAYA:

Kaktüsgillerden bir meyve. İçi kırmızı ya da beyaz olabiliyor. Kivideki gibi küçük çekirdekleri var ve bunlar meyveyle birlikte yeniyor. Görüntüsü değişik olduğu için süsleme amaçlı da kullanılabiliyor. Salatalara, tatlılara ve kokteyllere ilave edildiği gibi tek başına da yenebilir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.