ÜRETİCİ DE, TÜKETİCİ DE BİLMİYOR

Yaşam (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.12.2014 - 09:38, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

ÜRETİCİ DE, TÜKETİCİ DE BİLMİYOR

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ(SDÜ) TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANI, TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ (TÜBA) GIDA VE BESLENME ÇALIŞMA GRUBU ÜYESİ PROF. DR. FATİH GÜLTEKİN, BAZI MEYVE AROMALI GAZOZ VE SODALARDA KULLANILAN KORUYUCU MADDELERİN GÜN IŞIĞI VE ISIYA MARUZ KALDIĞINDA KANSER ETKİSİ İSPATLANMIŞ 'BENZEN' MADDESİNE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Gıda Ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, piyasada satışa sunulan bazı içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonucunda meyveli gazoz ve meyve aromalı sodalarda antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu ile koruyucu madde olarak sodyum benzoat maddesinin kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı. C vitamini ile benzoatın aynı karışımda kullanılmasının kanser riski taşıdığını kaydeden Prof.Dr. Gültekin, "İçeceklerde çok sayıda koruyucu madde kullanılıyor. Konulan maddeler bozulmasın diye C vitamini de eklenebiliyor. C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat ayın karışımda olduğunu da bekleme sırasında ısıya veya gün ısısına maruz bırakıldığında 'benzen' denilen madde oluşuyor. Bu madde kansere yol açabiliyor" diye konuştu. Prof.Dr. Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak kullanılan C vitamini yerine doğal meyve suyu kullanıldığını, doğal meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve koruyucu madde olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanser yapan benzen maddesine dönüşebildiğini ifade etti. "BAŞKA ANTİOKSİDAN KULLANILABİLİR" Bu durumun üretici firmalar tarafından bilinmediğine dikkat eken Prof.Dr. Gültekin, üretici ve tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Üreticilerin, C vitamini ve sodyum benzoat maddesini beraber kullanmaması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Gültekin, "Sodyum benzoat yerine bir başka koruyucu veya C vitamini yerine başka bir antioksidan kullanabilirler. Bu ürünleri satan bakkal ve marketler, bu ürünleri uygun şartlarda saklarlarsa risk ortadan kalkacaktır. İçecekler gün ışığına maruz kalacak şekilde muhafaza edilmemeli" diye konuştu. "ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE BİLMELİ" Tüketicileri içeceklerin içindekiler bölümüne bakmaları konusunda uyaran Prof.Dr. Gültekin, şunları kaydetti: "Benzoaik asit veya sodyum benzoat ile C vitamininini bir arada olduğu (askorbik asit) ürünleri tercih etmesinler. Gıdada kullanılan kombinasyonlar Türk Gıda Koteksine uygun olarak üretiliyor. Gıda kodeksinde koruyucu olarak sodyum benzoat kullanılır. Anitoksidan özelliğiyle C vitamini de kullanılır. Ancak bunların ikisinin bir araya gelmesi ve saklama koşullarının olumsuzluğu sonucu tehlike ortaya çıkıyor. Bunu da üreticilerin ve tüketicilerin bilmesi gerekiyor."
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ(SDÜ) TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI BAŞKANI, TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ (TÜBA) GIDA VE BESLENME ÇALIŞMA GRUBU ÜYESİ PROF. DR. FATİH GÜLTEKİN, BAZI MEYVE AROMALI GAZOZ VE SODALARDA KULLANILAN KORUYUCU MADDELERİN GÜN IŞIĞI VE ISIYA MARUZ KALDIĞINDA KANSER ETKİSİ İSPATLANMIŞ 'BENZEN' MADDESİNE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Gıda Ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, piyasada satışa sunulan bazı içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonucunda meyveli gazoz ve meyve aromalı sodalarda antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu ile koruyucu madde olarak sodyum benzoat maddesinin kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı.
C vitamini ile benzoatın aynı karışımda kullanılmasının kanser riski taşıdığını kaydeden Prof.Dr. Gültekin, "İçeceklerde çok sayıda koruyucu madde kullanılıyor. Konulan maddeler bozulmasın diye C vitamini de eklenebiliyor. C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat ayın karışımda olduğunu da bekleme sırasında ısıya veya gün ısısına maruz bırakıldığında 'benzen' denilen madde oluşuyor. Bu madde kansere yol açabiliyor" diye konuştu. Prof.Dr. Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak kullanılan C vitamini yerine doğal meyve suyu kullanıldığını, doğal meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve koruyucu madde olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanser yapan benzen maddesine dönüşebildiğini ifade etti.

"BAŞKA ANTİOKSİDAN KULLANILABİLİR"
Bu durumun üretici firmalar tarafından bilinmediğine dikkat eken Prof.Dr. Gültekin, üretici ve tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Üreticilerin, C vitamini ve sodyum benzoat maddesini beraber kullanmaması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Gültekin, "Sodyum benzoat yerine bir başka koruyucu veya C vitamini yerine başka bir antioksidan kullanabilirler. Bu ürünleri satan bakkal ve marketler, bu ürünleri uygun şartlarda saklarlarsa risk ortadan kalkacaktır. İçecekler gün ışığına maruz kalacak şekilde muhafaza edilmemeli" diye konuştu.

"ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE BİLMELİ"
Tüketicileri içeceklerin içindekiler bölümüne bakmaları konusunda uyaran Prof.Dr. Gültekin, şunları kaydetti:
"Benzoaik asit veya sodyum benzoat ile C vitamininini bir arada olduğu (askorbik asit) ürünleri tercih etmesinler. Gıdada kullanılan kombinasyonlar Türk Gıda Koteksine uygun olarak üretiliyor. Gıda kodeksinde koruyucu olarak sodyum benzoat kullanılır. Anitoksidan özelliğiyle C vitamini de kullanılır. Ancak bunların ikisinin bir araya gelmesi ve saklama koşullarının olumsuzluğu sonucu tehlike ortaya çıkıyor. Bunu da üreticilerin ve tüketicilerin bilmesi gerekiyor."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.