TKDK’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİYE DESTEK

Teknoloji 04.01.2016 - 11:15, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

TKDK’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİYE DESTEK

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) IPARD II KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA DA DESTEK VERECEK.
TKDK IPARD II kapsamında ilk çağrıya çıktı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına da destek ilk çağrı döneminde desteklenecek başlıklar arasında yerini aldı. TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü yenilenebilir enerji yatırımlarına üç farklı şekilde destek verileceğini belirterek “Bunlardan biri TKDK’dan hibe desteği alarak daha önceden yatırım yapmış olan işletmeler sadece kendi ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji yatırımı yapabilecek. Bu işletmeler daha önceden yaptıkları yatırımda aldıkları hibe oranı kadar yenilenebilir enerji yatırımda da hibe alabilecek. Örneğin daha önce hayvancılık yatırımı yaptı ise %65, soğuk hava deposu yatırımı yaptı ise %50 oranında hibe desteği alacaklar” dedi. 1 MW KADAR YENİLEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA DESTEK TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü uygun yararlanıcıların diğer çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirme aktivitelerinden ve bu sektör kapsamındaki iş geliştirme faaliyetlerinden bağımsız olarak, elektriği elektrik dağıtım şirketlerine satarak kar elde etmek amacı ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırımlarında destekleneceğini açıkladı. Gülcü “302-7 yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında TKDK elektrik, ısı, ışık, gaz üretimi amacı ile kurulacak her türlü yenilenebilir enerji faaliyetine destek olacak. Bunlar biyo-kütle, biyogaz, biyo-yakıt, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, fotovoltaik, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve bunların kombinasyonlarına destek verilecek. Yenilenebilir enerji destekleri kapsamında 1 MW kapasiteye kadar olan yatırımlar desteklenecek” diye konuştu. Hibe desteğinin yüzde 65 oranında olacağı belirtildi. YATIRIMLARDA PROFESYONELLİK ARANIYOR IPARD II döneminde yatırımlarda profesyonellik arandığını söyleyen Gülcü “Artık hayvancılık yatırımlarında profesyonellik aranacak. Desteğe başvuracak kişi yada şirket en az 3 yıldır havyacılık kayıt sisteminde yer almak zorunda yada veterinerlik, zootekni gibi bir fakülte mezunu olmak zorunda. Yani başka bir alanda çalışan kişiler IPARD II döneminde hayvancılıkla hiçbir bağı olmadan hayvancılık yatırımı yapamayacak. Yapacaksa bu özellikleri taşıyan bir kişi ile ortak olmalı ve şirket müdürü o kişi olmak zorunda” ifadelerini kullandı. IPARD II’nin ilk çağrı döneminde özellikle mantar yetiştiriciliği ve yenilenebilir enerji alanlarında yoğun talep beklediklerini belirten Gülcü “hayvancılık, kırsal turizm başlıklarında da önemli yatırımlar bekliyoruz” dedi. 
TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) IPARD II KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA DA DESTEK VERECEK.

TKDK IPARD II kapsamında ilk çağrıya çıktı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına da destek ilk çağrı döneminde desteklenecek başlıklar arasında yerini aldı. TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü yenilenebilir enerji yatırımlarına üç farklı şekilde destek verileceğini belirterek “Bunlardan biri TKDK’dan hibe desteği alarak daha önceden yatırım yapmış olan işletmeler sadece kendi ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji yatırımı yapabilecek. Bu işletmeler daha önceden yaptıkları yatırımda aldıkları hibe oranı kadar yenilenebilir enerji yatırımda da hibe alabilecek. Örneğin daha önce hayvancılık yatırımı yaptı ise %65, soğuk hava deposu yatırımı yaptı ise %50 oranında hibe desteği alacaklar” dedi.

1 MW KADAR YENİLEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA DESTEK

TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü uygun yararlanıcıların diğer çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirme aktivitelerinden ve bu sektör kapsamındaki iş geliştirme faaliyetlerinden bağımsız olarak, elektriği elektrik dağıtım şirketlerine satarak kar elde etmek amacı ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırımlarında destekleneceğini açıkladı. Gülcü “302-7 yenilenebilir enerji yatırımları kapsamında TKDK elektrik, ısı, ışık, gaz üretimi amacı ile kurulacak her türlü yenilenebilir enerji faaliyetine destek olacak. Bunlar biyo-kütle, biyogaz, biyo-yakıt, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, fotovoltaik, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve bunların kombinasyonlarına destek verilecek. Yenilenebilir enerji destekleri kapsamında 1 MW kapasiteye kadar olan yatırımlar desteklenecek” diye konuştu. Hibe desteğinin yüzde 65 oranında olacağı belirtildi.

YATIRIMLARDA PROFESYONELLİK ARANIYOR

IPARD II döneminde yatırımlarda profesyonellik arandığını söyleyen Gülcü “Artık hayvancılık yatırımlarında profesyonellik aranacak. Desteğe başvuracak kişi yada şirket en az 3 yıldır havyacılık kayıt sisteminde yer almak zorunda yada veterinerlik, zootekni gibi bir fakülte mezunu olmak zorunda. Yani başka bir alanda çalışan kişiler IPARD II döneminde hayvancılıkla hiçbir bağı olmadan hayvancılık yatırımı yapamayacak. Yapacaksa bu özellikleri taşıyan bir kişi ile ortak olmalı ve şirket müdürü o kişi olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

IPARD II’nin ilk çağrı döneminde özellikle mantar yetiştiriciliği ve yenilenebilir enerji alanlarında yoğun talep beklediklerini belirten Gülcü “hayvancılık, kırsal turizm başlıklarında da önemli yatırımlar bekliyoruz” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.