SDÜ’DEN BİR İLK DAHA ISI GEÇİRMEYEN CAM ÜRETİLDİ

Teknoloji 07.11.2015 - 11:48, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

SDÜ’DEN BİR İLK DAHA ISI GEÇİRMEYEN CAM ÜRETİLDİ

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fizik Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibi vakumlu (gerçek ısı geçirmeyen) cam üretti.
Prof. Dr. Lütfi Öksüz, vakumlu camın en büyük avantajının, camdaki ısı transferini sıfır ve sıfıra yakın seviyeye düşürmek olduğunu belirtti. Camın bu özelliği sayesinde ısının içeriden dışarıya, dışarıdan da içeriye transferinin engellendiğini söyleyen Öksüz: "Vakumlu camın diğer bir avantajı da ses yalıtımı sağlaması. Sesi taşıyan hava molekülleri olduğundan, havayı tamamen boşalttığınızda ses de sıfır noktaya geliyor" açıklamasında bulundu. Vakumlu camın çevreci özelliğine de değinen Prof. Dr. Öksüz, camın buzdolabından fırına kadar birçok alanda kullanılabildiğini ifade etti. Piyasada satılan vakumlu camların gerçek anlamda vakumlu cam olmadığını da vurgulayan Lütfi Öksüz: "Biz iki camın arasını tamamen vakumluyoruz. Yani normal atmosfer basınçtan bir milyon kez daha, daha düşük basınca düşüren sistemleri de kurduk. Bu vakum sayesinde camdaki ısı transferini sıfıra yakın olarak düşüyor. Böylelikle ısı dışarıdan içeriye veya içeriden dışarıya transfer olmuyor. Ayrıca ses yalıtımında da önemli bir avantajı var. Dünya açısından ülkemiz açısından büyük bir buluş. Çevreci bir cam. Isı transferini sıfıra düşürdüğü için daha az kömür yakacaksınız. Endüstride de avantajları var. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya çalışma yapıyorlar. Çünkü vakumu uzun süre tutmak büyük sorun. Biz kendi teknolojimizi ürettik. Vakumlu cam hedefimize ulaştık. Ve gerçek vakumlu camı ürettik” diye konuştu.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fizik Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibi vakumlu (gerçek ısı geçirmeyen) cam üretti.

Prof. Dr. Lütfi Öksüz, vakumlu camın en büyük avantajının, camdaki ısı transferini sıfır ve sıfıra yakın seviyeye düşürmek olduğunu belirtti. Camın bu özelliği sayesinde ısının içeriden dışarıya, dışarıdan da içeriye transferinin engellendiğini söyleyen Öksüz: "Vakumlu camın diğer bir avantajı da ses yalıtımı sağlaması. Sesi taşıyan hava molekülleri olduğundan, havayı tamamen boşalttığınızda ses de sıfır noktaya geliyor" açıklamasında bulundu.

Vakumlu camın çevreci özelliğine de değinen Prof. Dr. Öksüz, camın buzdolabından fırına kadar birçok alanda kullanılabildiğini ifade etti. Piyasada satılan vakumlu camların gerçek anlamda vakumlu cam olmadığını da vurgulayan Lütfi Öksüz: "Biz iki camın arasını tamamen vakumluyoruz. Yani normal atmosfer basınçtan bir milyon kez daha, daha düşük basınca düşüren sistemleri de kurduk. Bu vakum sayesinde camdaki ısı transferini sıfıra yakın olarak düşüyor. Böylelikle ısı dışarıdan içeriye veya içeriden dışarıya transfer olmuyor. Ayrıca ses yalıtımında da önemli bir avantajı var. Dünya açısından ülkemiz açısından büyük bir buluş. Çevreci bir cam. Isı transferini sıfıra düşürdüğü için daha az kömür yakacaksınız. Endüstride de avantajları var. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya çalışma yapıyorlar. Çünkü vakumu uzun süre tutmak büyük sorun. Biz kendi teknolojimizi ürettik. Vakumlu cam hedefimize ulaştık. Ve gerçek vakumlu camı ürettik” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.