PATATES FİYATININ ATEŞİNİ SÖNDÜRECEK AÇIKLAMA

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.01.2014 - 17:16, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

PATATES FİYATININ ATEŞİNİ SÖNDÜRECEK AÇIKLAMA

AFYONKARAHİSAR ZİRAAT ODASI BAŞKANI AHMET ÇANKAYA: - “PATATES FİYATLARI TAVANA ULAŞTI, ARTIK ZAM GELMEZ”
Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, kentin patates üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu kaydederek, “Fiyatı gittikçe yükselen patateste tavan fiyatlarına ulaşıldı. Bundan sonraki dönemlerde ise fiyat artışı olmaz diye düşünüyoruz” dedi. Çankaya, Türkiye ile birlikte dünya pazarlarına önemli oranda patates üretimi gerçekleştiren Afyonkarahisar’ın patates fiyatlarının belirlenmesinde söz sahibi kentlerden birisi olduğunu dile getirerek kentte üreticiden patatesin çıkış fiyatının 1 lira 20 kuruş civarında olduğunu söyledi. Patatesin 2013 yılında üreticisinin yüzünü güldürdüğünü de aktaran Başkan Çankaya, tüketicilere ise fiyatların tavana ulaştığında yeni bir zammın söz konusu olmadığı müjdesini verdi. Fiyatı yükselen ve biranda değerlenen patates ile ilgili Başkan Çankaya, şunları söyledi:“Afyonkarahisar’ın patates üretimindeki yeri ve önemi herkesin malumu. Bu yüzden de fiyatların belirlenmesinde kentimizin önemli bir söz hakkı var. 2013’den önceki yıllarda patates üretimimiz iç piyasa ile sınırlıydı ve fiyatlarda bu yüzden fazla yüksek değildi. Ancak 2013 yılında patatesimiz dış pazarda yerini almaya başlayınca bu da fiyatlara yansıdı. Yani 2013 yılında üreticilerimizin patatesleri elinde kalmadı ve satıldı. Patates konusunda üretimde tüketim birbirini dengeledi diyebiliriz. Ancak tüketicilerimizin gönlü rahat olsun çünkü fiyatlar şuanda sabitlendi diyebiliriz, yani kısa dönemde patatese zam gözükmüyor.“2013 YILINDA PATATES EKİLİ ALANI AZALMASINA RAĞMEN ÜRÜN REKOLTESİ ARTIŞ GÖSTERDİ”Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap ise, Afyon patatesinin kent tarımı ile birlikte ülke tarımında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. 2013 yılında kent genelin yaklaşık 310 bin ton patates üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Arap, kentte arpa ve buğdaydan sonra ürün rekoltesi en yüksek bitkinin patates olduğunu söyledi. Patateste 2013 yılında verimin çok yüksek odluğunu belirten Arap, “2013 yılında, 2012 yılına göre patates ekim alanı az olmasına rağmen ürün artışı beklenenin üzerinde gerçekleşti. Bu ürün artışında müdürlüğümüzün il genelinde patates konusundaki hastalıklar ve zararlılarla mücadele çalışmalarının da önemli bir payı oldu. 2012 yılında patatesin tarladan çıkış fiyatı 20 kuruş civarındayken, 2013 yılında bu rakam yaklaşık 75 kuruş civarındaydı. Patates konusunda müdürlük olarak 2014 yılından da umutluyuz. İnşallah 2014 yılında patateste yakalanan ürün rekoltesi, 2013 yılını geçer” diye konuştu.
AFYONKARAHİSAR ZİRAAT ODASI BAŞKANI AHMET ÇANKAYA: - “PATATES FİYATLARI TAVANA ULAŞTI, ARTIK ZAM GELMEZ”

Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, kentin patates üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu kaydederek, “Fiyatı gittikçe yükselen patateste tavan fiyatlarına ulaşıldı. Bundan sonraki dönemlerde ise fiyat artışı olmaz diye düşünüyoruz” dedi. 
Çankaya, Türkiye ile birlikte dünya pazarlarına önemli oranda patates üretimi gerçekleştiren Afyonkarahisar’ın patates fiyatlarının belirlenmesinde söz sahibi kentlerden birisi olduğunu dile getirerek kentte üreticiden patatesin çıkış fiyatının 1 lira 20 kuruş civarında olduğunu söyledi. Patatesin 2013 yılında üreticisinin yüzünü güldürdüğünü de aktaran Başkan Çankaya, tüketicilere ise fiyatların tavana ulaştığında yeni bir zammın söz konusu olmadığı müjdesini verdi. Fiyatı yükselen ve biranda değerlenen patates ile ilgili Başkan Çankaya, şunları söyledi:
“Afyonkarahisar’ın patates üretimindeki yeri ve önemi herkesin malumu. Bu yüzden de fiyatların belirlenmesinde kentimizin önemli bir söz hakkı var. 2013’den önceki yıllarda patates üretimimiz iç piyasa ile sınırlıydı ve fiyatlarda bu yüzden fazla yüksek değildi. Ancak 2013 yılında patatesimiz dış pazarda yerini almaya başlayınca bu da fiyatlara yansıdı. Yani 2013 yılında üreticilerimizin patatesleri elinde kalmadı ve satıldı. Patates konusunda üretimde tüketim birbirini dengeledi diyebiliriz. Ancak tüketicilerimizin gönlü rahat olsun çünkü fiyatlar şuanda sabitlendi diyebiliriz, yani kısa dönemde patatese zam gözükmüyor.
“2013 YILINDA PATATES EKİLİ ALANI AZALMASINA RAĞMEN ÜRÜN REKOLTESİ ARTIŞ GÖSTERDİ”
Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap ise, Afyon patatesinin kent tarımı ile birlikte ülke tarımında önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. 2013 yılında kent genelin yaklaşık 310 bin ton patates üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Arap, kentte arpa ve buğdaydan sonra ürün rekoltesi en yüksek bitkinin patates olduğunu söyledi. Patateste 2013 yılında verimin çok yüksek odluğunu belirten Arap, “2013 yılında, 2012 yılına göre patates ekim alanı az olmasına rağmen ürün artışı beklenenin üzerinde gerçekleşti. Bu ürün artışında müdürlüğümüzün il genelinde patates konusundaki hastalıklar ve zararlılarla mücadele çalışmalarının da önemli bir payı oldu. 2012 yılında patatesin tarladan çıkış fiyatı 20 kuruş civarındayken, 2013 yılında bu rakam yaklaşık 75 kuruş civarındaydı. Patates konusunda müdürlük olarak 2014 yılından da umutluyuz. İnşallah 2014 yılında patateste yakalanan ürün rekoltesi, 2013 yılını geçer” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.