Organ bağışı dünyasını aydınlattı

(AA) - Anadolu Ajansı | 10.10.2019 - 11:56, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Organ bağışı dünyasını aydınlattı

Yıllardır süren karanlık 30 dakikada ışığa dönüştü.
Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ameliyat ile Nurettin Cüce'ye  (65) kornea nakli yapıldı.  Yaklaşık yarım saat süren başarılı operasyonun ardından servise alınan Cüce, herhangi bir sorun olmazsa bir hafta sonra taburcu edilecek. Cüce, 10 yıldır süren görme probleminden kurtulmuş olacak.   Doğuştan ya da sonradan çeşitli nedenlerle görme yetilerini tamamen veya kısmen kaybeden hastalar, ortalama 30 dakika süren kornea nakliyle yeniden ışığa kavuşuyor.   Kornea nakli hayatını kaybeden bağışçıdan yapılıyor   Kornea nakli birçok hasta için umut ışığı taşıyor. Hayatını kaybedenlerin gözlerinin sadece ön bölgesindeki saydam doku alınıyor ve özel solüsyonlar içinde tutuluyor. Yapılan incelemelerin ardından belirlenen hastaya ortalama 30 dakika süren ameliyatla kornea nakli gerçekleştiriliyor.    Nakil öncesinde yıllardır karanlık bir dünyada yaşayan, günlük hayatlarını sürdürmekte, yürümekte, çalışmakta zorlanan hastalar, nakille görmeye ve hayatlarını sağlıklı şekilde devam ettirmeye başlıyor.    Organ nakli konusunda yapılan başarılı ameliyatlarla birçok hastaya umut ışığı olan Akdeniz Üniversitesi, kornea nakliyle de yılda 200 hastanın dünyaya açılan penceresini aydınlatıyor.    Yeter ki bağışçı olsun!   Kornea naklini "şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine donörden alınan sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatı" olarak tanımlayan Ünal, "İhtiyacı olan her yaş grubundaki hastalara nakil yapabiliyoruz, yeter ki bağış olsun." dedi.   Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yılda yaklaşık 200 hastaya kornea nakli yaptıklarını aktaran Ünal, bağışa göre sayının değişebildiğini dile getirdi. Bazı haftalar 10-15 nakil yaparken, bazı haftalar bağış olmadığı için hiç nakil yapamadıklarını vurgulayan Ünal, "Bağışla alakalı bir durum. Bir günde bugüne kadar en fazla 10 nakil yaptık, bu bizim rekorumuzdu." diye konuştu.   Yapılan bağışlar hastaların dünyasını aydınlatıyor   Kornea bağışının diğer organlara göre daha yüksek olduğuna değinen Ünal, yapılan bağışlarla hastaların dünyasının aydınlatıldığının unutulmaması gerektiğini vurguladı.   Ünal, gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Diyanet İşleri Başkanlığınca organ bağışı yönünde açıklamalar yapıldığını ancak istenilen noktaya henüz ulaşılamadığını kaydetti.        
Yıllardır süren karanlık 30 dakikada ışığa dönüştü.

Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ameliyat ile Nurettin Cüce'ye  (65) kornea nakli yapıldı.

 Yaklaşık yarım saat süren başarılı operasyonun ardından servise alınan Cüce, herhangi bir sorun olmazsa bir hafta sonra taburcu edilecek. Cüce, 10 yıldır süren görme probleminden kurtulmuş olacak.

 

Doğuştan ya da sonradan çeşitli nedenlerle görme yetilerini tamamen veya kısmen kaybeden hastalar, ortalama 30 dakika süren kornea nakliyle yeniden ışığa kavuşuyor.

 

Kornea nakli hayatını kaybeden bağışçıdan yapılıyor

 

Kornea nakli birçok hasta için umut ışığı taşıyor. Hayatını kaybedenlerin gözlerinin sadece ön bölgesindeki saydam doku alınıyor ve özel solüsyonlar içinde tutuluyor. Yapılan incelemelerin ardından belirlenen hastaya ortalama 30 dakika süren ameliyatla kornea nakli gerçekleştiriliyor. 

 

Nakil öncesinde yıllardır karanlık bir dünyada yaşayan, günlük hayatlarını sürdürmekte, yürümekte, çalışmakta zorlanan hastalar, nakille görmeye ve hayatlarını sağlıklı şekilde devam ettirmeye başlıyor. 

 

Organ nakli konusunda yapılan başarılı ameliyatlarla birçok hastaya umut ışığı olan Akdeniz Üniversitesi, kornea nakliyle de yılda 200 hastanın dünyaya açılan penceresini aydınlatıyor. 

 

Yeter ki bağışçı olsun!

 

Kornea naklini "şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine donörden alınan sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatı" olarak tanımlayan Ünal, "İhtiyacı olan her yaş grubundaki hastalara nakil yapabiliyoruz, yeter ki bağış olsun." dedi.

 

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yılda yaklaşık 200 hastaya kornea nakli yaptıklarını aktaran Ünal, bağışa göre sayının değişebildiğini dile getirdi. Bazı haftalar 10-15 nakil yaparken, bazı haftalar bağış olmadığı için hiç nakil yapamadıklarını vurgulayan Ünal, "Bağışla alakalı bir durum. Bir günde bugüne kadar en fazla 10 nakil yaptık, bu bizim rekorumuzdu." diye konuştu.

 

Yapılan bağışlar hastaların dünyasını aydınlatıyor

 

Kornea bağışının diğer organlara göre daha yüksek olduğuna değinen Ünal, yapılan bağışlarla hastaların dünyasının aydınlatıldığının unutulmaması gerektiğini vurguladı.

 

Ünal, gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Diyanet İşleri Başkanlığınca organ bağışı yönünde açıklamalar yapıldığını ancak istenilen noktaya henüz ulaşılamadığını kaydetti.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.