MAKÜ'de “Anadolu’da Nevruz” Konulu Konferans

Eğitim 24.03.2014 - 11:39, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

MAKÜ'de “Anadolu’da Nevruz” Konulu Konferans

Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU Tarafından “Anadolu’da Nevruz” Konulu Konferans Verildi
 “Nevruz Bayramı” etkinlikleri kapsamında MAKÜTürk Halkbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU tarafından verilen "Anadolu’da Nevruz" konulu konferans, Üniversite Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU konuşmasında  Nevruz’un Türk topluluklarında benzer isimlerle anıldığına vurgu yaptı.  “Gelenek, o geleneği yaşayan topluluğun alt katmanlarında da benzer şekilde tezahür eder. Türk topluluklarında Nevruz örneğin; Özbeklerde ‘Novroz’, Tatarlarda ‘Navruz’, Türkiye’de ise ‘Nevrız’ gibi benzer şekilde adlandırılmaktadır.  Nevruzu bugün biz, bir dini ya da milli bir bayram olarak nitelendirmiyoruz fakat bazı Türk topluluklarında bugün resmi bir hüviyet kazanmış ve hatta tatil günü ilan edilmiştir” ifadelerine yer verdi. SAKAOĞLU, 21 Mart’a yani Nevruz’a bağlanan ve onunla özdeşleşen “Hz. Adem’in hamuru bugün yoğrulmuştur. Kuyudaki Hz. Yusuf kuyudan bugün kurtulmuştur.  Hz. Musa kızıl denizi bugün ikiye ayırmıştır. Hz. Yunus, Yunus balığının karnından bugün kurtulmuştur”  gibi pek çok rivayet olduğunu söyleyerek, bunların hepsine ya da herhangi birine inanıp inanmama aşamasında kişisel algının etkili olacağını belirtti. Konferansın sonunda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa SAATCI, Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU’na anmalık verdiler. Konferans sonrasında Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU, Rektör Prof. Dr. Mustafa SAATCI’yı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör SAATÇI, SAKAOĞLU’na Üniversite ve Burdur'u tanıtıcı çeşitli hediyeler takdim ettiler.
Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU Tarafından “Anadolu’da Nevruz” Konulu Konferans Verildi

 “Nevruz Bayramı” etkinlikleri kapsamında MAKÜTürk Halkbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU tarafından verilen "Anadolu’da Nevruz" konulu konferans, Üniversite Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU konuşmasında  Nevruz’un Türk topluluklarında benzer isimlerle anıldığına vurgu yaptı.  “Gelenek, o geleneği yaşayan topluluğun alt katmanlarında da benzer şekilde tezahür eder. Türk topluluklarında Nevruz örneğin; Özbeklerde ‘Novroz’, Tatarlarda ‘Navruz’, Türkiye’de ise ‘Nevrız’ gibi benzer şekilde adlandırılmaktadır.  Nevruzu bugün biz, bir dini ya da milli bir bayram olarak nitelendirmiyoruz fakat bazı Türk topluluklarında bugün resmi bir hüviyet kazanmış ve hatta tatil günü ilan edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

SAKAOĞLU, 21 Mart’a yani Nevruz’a bağlanan ve onunla özdeşleşen “Hz. Adem’in hamuru bugün yoğrulmuştur. Kuyudaki Hz. Yusuf kuyudan bugün kurtulmuştur.  Hz. Musa kızıl denizi bugün ikiye ayırmıştır. Hz. Yunus, Yunus balığının karnından bugün kurtulmuştur”  gibi pek çok rivayet olduğunu söyleyerek, bunların hepsine ya da herhangi birine inanıp inanmama aşamasında kişisel algının etkili olacağını belirtti.

Konferansın sonunda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa SAATCI, Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU’na anmalık verdiler.

Konferans sonrasında Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU, Rektör Prof. Dr. Mustafa SAATCI’yı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör SAATÇI, SAKAOĞLU’na Üniversite ve Burdur'u tanıtıcı çeşitli hediyeler takdim ettiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.