KEÇİ SÜTÜ ÜRÜNLERİYLE YURT DIŞINI HEDEFLİYOR

Ekonomi 29.12.2013 - 17:27, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

KEÇİ SÜTÜ ÜRÜNLERİYLE YURT DIŞINI HEDEFLİYOR

MURAT ÇOBAN - Karamanlı ilçesinde bağlı Manca köyündeki keçi çiftliğinde süt üretimi yapan iş adamı Osman Pişkinoğlu'nun hedefi, yurt dışına açılmak.
Manca köyünde kendisine ait keçi çiftliğinde Halep keçilerinden oluşan 2 bin hayvanlık arı bir ırk oluşturan Pişkinoğlu, hayvan sayısını 5 bine çıkarmayı planlıyor.  Pişkinoğlu'nun çiftliğinde günlük bin 200 kilogram civarında süt elde ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerle beslenen keçilerden elde edilen süt, Avrupastandartlarında sağılıp saklanarak Antalya'ya sevk ediliyor. Burada işlenen sütten elde edilen ürünler, yine Pişkinoğlu'nun sahibi olduğu markayla tüketiciye ulaşıyor. Bu konuda uzun yıllar araştırma yaptıktan sonra 3 yıldır keçi sütü üretimi faaliyetinde bulunduğunu anlatan Pişkinoğlu, AA muhabirine, ürünleri üretim aşamasından son tüketiciye kadar ulaştırdıklarını ifade etti. Pişkinoğlu, üretimi el değmeden, hijyenik ortamda yaptıklarını vurguladı. Keçi sütü tüketiminin son dönemde medya ve yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde arttığını dile getiren Pişkinoğlu, "Bu konuda Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin çok gerisindeyiz. Onların tükettiği keçi sütünün neredeyse yüzde 24'ünü tüketiyoruz. Bu yarışta geri kalmamamız gerekiyor" dedi. Pişkinoğlu, "Sürü yönetimi konusu iyi şekilde algılanabilir ve yaptığımız işe sahip çıkarsak ileride bu ürünlerimizi yurt dışına da satabileceğimizi, yurt dışındaki ihtiyacı bile giderebilecek üretime ulaşacağımızı inanıyorum. Bu üretim arttıkça tüketicilere daha uygun fiyatlara daha kaliteli ürünlerin ulaşacağını düşünüyorum" diye konuştu. "Keçi sütü sindirimi çok kolay bir besindir" Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta ise insanların keçi sütünü çok rahat bir şekilde tüketebildiğini belirtti. "Keçi sütü 9 bin yıllık geçmişe sahipken, keçi sütü ürünleri de 2 bin 500 yıldır kullanılıyor" diyen Usta, keçi sütünün en önemli özelliğinin içerisindeki yağların oldukça küçük moleküller ve özellikle kolesterolü bile düşürebilecek derecede yararlı bazı yağ asitlerini içermesi olduğunu kaydetti. Usta, şöyle devam etti: "Keçi sütü sindirimi çok kolay bir besin maddesidir. Gerek mide, gerek bağırsak sorunu olanlar rahatlıkla tüketebilir. Bunun dışında sütte karşılaşılan önemli sorunlardan biri, alerji yapabilmesidir. Keçi sütünde böyle bir sorun çok az görülüyor. İçerisindeki bazı proteinlerin daha uygun olması nedeniyle insanlar tarafından çok rahat tüketilebilir. İnek sütü kadar sorunlu olmayan ve alerji yapmayan bir süt olarak karşımıza çıkıyor. 100 kişiden 7'sinde inek sütüne karşı alerji olabiliyor ama keçi sütünde böyle bir tablo yok." Antioksidan özelliği sağlayan selenyum da içeriyor Keçi sütünün ciddi oranda mineral içerdiğini, tam bir kalsiyum deposu olduğuna işaret eden Usta, selenyum içermesinin de önem taşıdığını dile getirdi.  Usta, "Selenyum çok yüksek derecede antioksidan, gençleştirici bir maddedir. Her besin maddesinde selenyumu bulmamız zordur. Bu kadar ucuz, doğal bir besin maddesinden selenyumu kazanmamız avantajdır. Bu da keçi sütünü ön plana çıkaran önemli faktörlerden biridir" dedi. 
MURAT ÇOBAN - Karamanlı ilçesinde bağlı Manca köyündeki keçi çiftliğinde süt üretimi yapan iş adamı Osman Pişkinoğlu'nun hedefi, yurt dışına açılmak.

Manca köyünde kendisine ait keçi çiftliğinde Halep keçilerinden oluşan 2 bin hayvanlık arı bir ırk oluşturan Pişkinoğlu, hayvan sayısını 5 bine çıkarmayı planlıyor.

 Pişkinoğlu'nun çiftliğinde günlük bin 200 kilogram civarında süt elde ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerle beslenen keçilerden elde edilen süt, Avrupastandartlarında sağılıp saklanarak Antalya'ya sevk ediliyor. Burada işlenen sütten elde edilen ürünler, yine Pişkinoğlu'nun sahibi olduğu markayla tüketiciye ulaşıyor.

Bu konuda uzun yıllar araştırma yaptıktan sonra 3 yıldır keçi sütü üretimi faaliyetinde bulunduğunu anlatan Pişkinoğlu, AA muhabirine, ürünleri üretim aşamasından son tüketiciye kadar ulaştırdıklarını ifade etti.

Pişkinoğlu, üretimi el değmeden, hijyenik ortamda yaptıklarını vurguladı.

Keçi sütü tüketiminin son dönemde medya ve yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde arttığını dile getiren Pişkinoğlu, "Bu konuda Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin çok gerisindeyiz. Onların tükettiği keçi sütünün neredeyse yüzde 24'ünü tüketiyoruz. Bu yarışta geri kalmamamız gerekiyor" dedi.

Pişkinoğlu, "Sürü yönetimi konusu iyi şekilde algılanabilir ve yaptığımız işe sahip çıkarsak ileride bu ürünlerimizi yurt dışına da satabileceğimizi, yurt dışındaki ihtiyacı bile giderebilecek üretime ulaşacağımızı inanıyorum. Bu üretim arttıkça tüketicilere daha uygun fiyatlara daha kaliteli ürünlerin ulaşacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Keçi sütü sindirimi çok kolay bir besindir"

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta ise insanların keçi sütünü çok rahat bir şekilde tüketebildiğini belirtti.

"Keçi sütü 9 bin yıllık geçmişe sahipken, keçi sütü ürünleri de 2 bin 500 yıldır kullanılıyor" diyen Usta, keçi sütünün en önemli özelliğinin içerisindeki yağların oldukça küçük moleküller ve özellikle kolesterolü bile düşürebilecek derecede yararlı bazı yağ asitlerini içermesi olduğunu kaydetti.

Usta, şöyle devam etti:

"Keçi sütü sindirimi çok kolay bir besin maddesidir. Gerek mide, gerek bağırsak sorunu olanlar rahatlıkla tüketebilir. Bunun dışında sütte karşılaşılan önemli sorunlardan biri, alerji yapabilmesidir. Keçi sütünde böyle bir sorun çok az görülüyor. İçerisindeki bazı proteinlerin daha uygun olması nedeniyle insanlar tarafından çok rahat tüketilebilir. İnek sütü kadar sorunlu olmayan ve alerji yapmayan bir süt olarak karşımıza çıkıyor. 100 kişiden 7'sinde inek sütüne karşı alerji olabiliyor ama keçi sütünde böyle bir tablo yok."

Antioksidan özelliği sağlayan selenyum da içeriyor

Keçi sütünün ciddi oranda mineral içerdiğini, tam bir kalsiyum deposu olduğuna işaret eden Usta, selenyum içermesinin de önem taşıdığını dile getirdi. 

Usta, "Selenyum çok yüksek derecede antioksidan, gençleştirici bir maddedir. Her besin maddesinde selenyumu bulmamız zordur. Bu kadar ucuz, doğal bir besin maddesinden selenyumu kazanmamız avantajdır. Bu da keçi sütünü ön plana çıkaran önemli faktörlerden biridir" dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.