Karamanlılı Helen için seferberlik

Sağlık 21.07.2018 - 09:58, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Karamanlılı Helen için seferberlik

İzmir’de yaşayan ve Karamanlılı olan minik Helen için ilik seferberliği başlatıldı.
(Burdur’un Karamanlı ilçesi nüfusuna kayıtlı Halil Arslan, bir buçuk yaşındaki kızı Helen için kök hücre (ilik) bağışı kampanyası başlattı. Arslan, Karamanlı Haber’e açıklamalarda bulundu.)   Halil Arslan, İzmir’de yaşadıkları için minik Helen’in tedavisinin Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde devam ettiğini, ancak olası enfeksiyon riskine karşı Helen’i evde kontrol altında tutuklarını ve her gün iğne yaptıklarını kaydetti.   Helen’in çok nadir görülen konjenital ağır notropeni hastası olduğunu vurgulayan Arslan, doktorların Helen’in acilen ilik nakli olması gerektiğini söylediğini belirtti.   Arslan, minik Helen için sosyal medyada, #helenicinilikbagisi etiketiyle paylaşımlar yaparak kök hücre bağışına desteği artırmaya çalıştıklarını söyledi.   “KÖK HÜCRE BAĞIŞI KİŞİYE ÖZEL OLARAK DEĞİL, HAVUZDA TOPLANIYOR”   Arslan şöyle devam etti: “Bağışlar, Kızılay Kan Merkezleri aracılığıyla yapılmaktadır. Kök hücre bağışı kişi adına özel olarak yapılamamaktadır. Tüm bağışlar, bir havuzda toplanmakta, kan örneklerinin herhangi bir ilik ile uyum sağlaması halinde ise Kızılay, ilik bağışı için bağış yapacak kişiyle irtibat sağlayarak bilgilendirmede bulunmaktadır.”   “HELEN’İN YAŞAMA NEDENİ OLUN”   Doktorların Helen’e uygun kök hücrenin memleketi Karamanlı’da bulunma şansının daha fazla olduğunu söylemeleri ile harekete geçtiklerini anlatan Arslan,  “Bu yüzden Kızılay aracılığıyla memleketimiz Karamanlı’da, Helen ve ilik bekleyen tüm çocuklarımız için, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için Karamanlılı hemşerilerimizden bağış bekliyoruz. Helen’in size ihtiyacı var. Belki de Helen’in ya da başka bir ihtiyaç sahibinin yaşama sebebi olursunuz. Bağışta bulunan vatandaşlar, genelde kan veriyorlar bizim için önemli olan kan değil kök hücre (ilik bağışı).” diye konuştu.   Halil Arslan bağış konusunda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle dile getirdi: “Kök hücreyi 18-50 yaş arası şeker, kanser ve tanısı, sarılık ve AIDS gibi herhangi bir kronik hastalığı olmayan herkes verebilir. Periyodik olarak kan verenlerden 1 tüp, kan vermeyenlerden ise 3 tüp kan alınmaktadır. Kök hücresi uyan kişiden bağışta bulunup, bulunmayacağına dair telefonla ulaşılıp onay alınıyor ve bulunacak kişi 2 ila 4 saat aralığında damar yolundan özel bir cihaz ile kan alınıp kök hücresi süzülüp geri kalan kanı damar yolundan geri verilmektedir. Her bölgede kök hücre merkezi değişmektedir örnek olarak Ege bölgesinde Kızılay’ın olduğu herhangi bir yerde kök hücre örneği verebilirsiniz. Ancak Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu gibi bölgelerde farklılık göstermektedir. Bunu www.kanver.org sitesinden öğrenebilirsiniz. Kişi adına özel kök hücre bağışı yapılmamaktadır.”
İzmir’de yaşayan ve Karamanlılı olan minik Helen için ilik seferberliği başlatıldı.

(Burdur’un Karamanlı ilçesi nüfusuna kayıtlı Halil Arslan, bir buçuk yaşındaki kızı Helen için kök hücre (ilik) bağışı kampanyası başlattı. Arslan, Karamanlı Haber’e açıklamalarda bulundu.)

 

Halil Arslan, İzmir’de yaşadıkları için minik Helen’in tedavisinin Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde devam ettiğini, ancak olası enfeksiyon riskine karşı Helen’i evde kontrol altında tutuklarını ve her gün iğne yaptıklarını kaydetti.

 

Helen’in çok nadir görülen konjenital ağır notropeni hastası olduğunu vurgulayan Arslan, doktorların Helen’in acilen ilik nakli olması gerektiğini söylediğini belirtti.

 

Arslan, minik Helen için sosyal medyada, #helenicinilikbagisi etiketiyle paylaşımlar yaparak kök hücre bağışına desteği artırmaya çalıştıklarını söyledi.

 

“KÖK HÜCRE BAĞIŞI KİŞİYE ÖZEL OLARAK DEĞİL, HAVUZDA TOPLANIYOR”

 

Arslan şöyle devam etti: “Bağışlar, Kızılay Kan Merkezleri aracılığıyla yapılmaktadır. Kök hücre bağışı kişi adına özel olarak yapılamamaktadır. Tüm bağışlar, bir havuzda toplanmakta, kan örneklerinin herhangi bir ilik ile uyum sağlaması halinde ise Kızılay, ilik bağışı için bağış yapacak kişiyle irtibat sağlayarak bilgilendirmede bulunmaktadır.”

 

“HELEN’İN YAŞAMA NEDENİ OLUN”

 

Doktorların Helen’e uygun kök hücrenin memleketi Karamanlı’da bulunma şansının daha fazla olduğunu söylemeleri ile harekete geçtiklerini anlatan Arslan,  “Bu yüzden Kızılay aracılığıyla memleketimiz Karamanlı’da, Helen ve ilik bekleyen tüm çocuklarımız için, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için Karamanlılı hemşerilerimizden bağış bekliyoruz. Helen’in size ihtiyacı var. Belki de Helen’in ya da başka bir ihtiyaç sahibinin yaşama sebebi olursunuz. Bağışta bulunan vatandaşlar, genelde kan veriyorlar bizim için önemli olan kan değil kök hücre (ilik bağışı).” diye konuştu.

 

Halil Arslan bağış konusunda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle dile getirdi:

“Kök hücreyi 18-50 yaş arası şeker, kanser ve tanısı, sarılık ve AIDS gibi herhangi bir kronik hastalığı olmayan herkes verebilir. Periyodik olarak kan verenlerden 1 tüp, kan vermeyenlerden ise 3 tüp kan alınmaktadır. Kök hücresi uyan kişiden bağışta bulunup, bulunmayacağına dair telefonla ulaşılıp onay alınıyor ve bulunacak kişi 2 ila 4 saat aralığında damar yolundan özel bir cihaz ile kan alınıp kök hücresi süzülüp geri kalan kanı damar yolundan geri verilmektedir. Her bölgede kök hücre merkezi değişmektedir örnek olarak Ege bölgesinde Kızılay’ın olduğu herhangi bir yerde kök hücre örneği verebilirsiniz. Ancak Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu gibi bölgelerde farklılık göstermektedir. Bunu www.kanver.org sitesinden öğrenebilirsiniz. Kişi adına özel kök hücre bağışı yapılmamaktadır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.