KADIN ÇİFTÇİLER PARFÜM SEKTÖRÜNE EL ATTI

Gündem (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.05.2016 - 18:05, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

KADIN ÇİFTÇİLER PARFÜM SEKTÖRÜNE EL ATTI

Burdur’da Parfümeri Sektörü İçin Doğal Şakayık Ürünleri Üretilecek
Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından Lisinia Proje kapsamında Burdur merkez Karakent köyü yakınlarında 4 bin metrekarelik alana parfümeri sektöründe kullanılan Şakayık bitkisi dikimi yapıldı. Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, Lisinia Doğa Projesi, Burdur Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin proje ortaklığını yaptığı Şakayık Projesi ile kozmetik ürünlerinde kimyasal ürünlerin bileşikleriyle kullanılan şakayık bitkisinin, yağı ve suyu ile bitkisel ürünler elde edeceklerini açıkladı. İLK HASAT YAPILDI Şakayık bitkisinin ilk hasadını Karakent köyündeki kadın çiftçiler ile birlikte yapan Öztürk Sarıca, Burdur merkez Karakent köyünde bulunan 4 bin metrekarelik alana 4 bin adet beyaz şakayık bitkisi diktiklerini ve 400 kilogram verim elde etmeyi beklediklerini vurguladı. ÜÇ YILDAN SONRA SU İSTEMİYOR Şakayık bitkisinin Göller Yöresi ikliminde yetiştirilmeye uygun olduğunu söyleyen Sarıca, Burdur Gölü’ne dikkat çekerek, Şakayık’ın üç yıldan sonra su tüketmediğini, damla sulama yöntemi ile su tasarrufu edileceğini belirterek, bölge çiftçilerinin şakayık üretimine başlamasını istediklerini belirtti. ŞAKAYIK PROJESİ EXPO 2016’DA Şakayık bitkisinin Expo 2016’nın tanıtım çiçeği olduğunu işaret eden Öztürk Sarıca, Şakayık Projesi’ni EXPO’ya yazdırdıklarını söyledi. Sarıca, “Biz EXPO'dan önce bu çalışmalara başlamıştık. Bizim için tamamen tesadüf oldu. Şakayık projemizi EXPO'ya yazdırdık çünkü ekonomik getirisi yüksek, bu bitkiyi eğer Göller Yöresi'ne kazandırabilirsek bölge halkına kazanç kapısı açacağız” şeklinde konuştu. ŞAKAYIK BİTKİSİ DİKTİLER Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak, Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, Şakayık Projesi alanını inceledi. Vali yardımcısı Uygur, tüm çiftçilerin Lisinia’ya gelerek, projeyi yerinde görüp, incelemesi gerektiğini söyledi. Tarım Müdürü Erkal ise üreticilere şakayık bitkisinin tanıtılacağını ve üretimi için teşvik edeceklerini dile getirdi. Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak ise Burdur’a katkı sağlayacak projelerde yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak, Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, alanda şakayık bitkisi dikti.  
Burdur’da Parfümeri Sektörü İçin Doğal Şakayık Ürünleri Üretilecek

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından Lisinia Proje kapsamında Burdur merkez Karakent köyü yakınlarında 4 bin metrekarelik alana parfümeri sektöründe kullanılan Şakayık bitkisi dikimi yapıldı.

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, Lisinia Doğa Projesi, Burdur Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin proje ortaklığını yaptığı Şakayık Projesi ile kozmetik ürünlerinde kimyasal ürünlerin bileşikleriyle kullanılan şakayık bitkisinin, yağı ve suyu ile bitkisel ürünler elde edeceklerini açıkladı.

İLK HASAT YAPILDI

Şakayık bitkisinin ilk hasadını Karakent köyündeki kadın çiftçiler ile birlikte yapan Öztürk Sarıca, Burdur merkez Karakent köyünde bulunan 4 bin metrekarelik alana 4 bin adet beyaz şakayık bitkisi diktiklerini ve 400 kilogram verim elde etmeyi beklediklerini vurguladı.

ÜÇ YILDAN SONRA SU İSTEMİYOR

Şakayık bitkisinin Göller Yöresi ikliminde yetiştirilmeye uygun olduğunu söyleyen Sarıca, Burdur Gölü’ne dikkat çekerek, Şakayık’ın üç yıldan sonra su tüketmediğini, damla sulama yöntemi ile su tasarrufu edileceğini belirterek, bölge çiftçilerinin şakayık üretimine başlamasını istediklerini belirtti.

ŞAKAYIK PROJESİ EXPO 2016’DA

Şakayık bitkisinin Expo 2016’nın tanıtım çiçeği olduğunu işaret eden Öztürk Sarıca, Şakayık Projesi’ni EXPO’ya yazdırdıklarını söyledi. Sarıca, “Biz EXPO'dan önce bu çalışmalara başlamıştık. Bizim için tamamen tesadüf oldu. Şakayık projemizi EXPO'ya yazdırdık çünkü ekonomik getirisi yüksek, bu bitkiyi eğer Göller Yöresi'ne kazandırabilirsek bölge halkına kazanç kapısı açacağız” şeklinde konuştu.

ŞAKAYIK BİTKİSİ DİKTİLER

Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak, Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, Şakayık Projesi alanını inceledi. Vali yardımcısı Uygur, tüm çiftçilerin Lisinia’ya gelerek, projeyi yerinde görüp, incelemesi gerektiğini söyledi. Tarım Müdürü Erkal ise üreticilere şakayık bitkisinin tanıtılacağını ve üretimi için teşvik edeceklerini dile getirdi. Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak ise Burdur’a katkı sağlayacak projelerde yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak, Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal, alanda şakayık bitkisi dikti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.