“KAÇAK SARMA TÜTÜN BAKKALIN BELİNİ BÜKÜYOR”

Ekonomi 08.11.2019 - 12:32, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

“KAÇAK SARMA TÜTÜN BAKKALIN BELİNİ BÜKÜYOR”

  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketler karşısında rekabet gücü kalmayan esnafın bir de son dönemde artışa geçen kaçak sarma tütün ticareti ile iyice zor duruma düştüğünün belirtti.   Türkiye’deki 2 milyon esnafın sesi olduklarını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son dönemde özellikle yasa dışı tütün ve makaron ile artışa geçen kaçak ticaretinin, dürüst bakkal esnafı için büyük bir sorun haline geldiğinin altını çizdi. Perakende Yasası’nın küçük esnafı koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Palandöken, esnafın gelirini tehdit eden yasadışı ticaret hakkında şunları söyledi:    “Kaçak sigara ticareti ile dürüst esnafımız için özellikle geçmişte çok ciddi bir sorun oluşmuştu. Fakat devletimiz aldığı etkili önlemler sayesinde bu durumu tersine çevirdi. Sayın Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın da açıkladığı gibi kaçak sigara ticareti 20’lerden yüzde 1,5 seviyelerine kadar düştü. Şimdi ise bakkalımızın önünde, mücadele edilmezse aynı kaçak sigaranın yoğun olduğu dönemleri yaşatacak yeni bir tehdit var: kaçak sarma tütün ve makaron. Bunlar memleketin her yerinde kaçak olarak, vergisiz şekilde satılıyor.   Bütün Türkiye’de yaklaşık 20.000 noktada satılan bu ürünlerin toplamı 15 seviyelerine kadar ulaşmış durumda ve gittikçe artıyor. Vergisi ödenmeden satılan bu kaçak sarma tütünler hem devletin yılda yaklaşık 10 milyardan fazla vergi kaybına neden oluyor ve hem de 150.000 ruhsatlı bakkalın gelirinden çalıyor. Üstelik tamamen de denetimsiz ve kontrolsüz şekilde satılıyor.”   Palandöken kaçak sarma tütün ve makaronla mücadele için 2017 yılında çıkarılmış olan caydırıcı cezaların uygulanmasının 2 kez ertelendiğini ve bir an önce uygulanmasının önemli olduğunu belirtti. Ülke ekonomisinin bel kemiği olan esnafın sorunlarının ortadan kaldırılması gerektiğini de vurgulayan Palandöken; “Hem kontrolsüz bir şekilde her yerde açılan zincir mağazalar, hem de gittikçe çoğalan kaçak sarma tütün ticaretiyle ilgili bakkal esnafını koruyacak adımlar bir an önce atılmalıdır. Binlerce bakkal esnafı ve aileleri bu konularda devletimizden destek beklemektedir” dedi.

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zincir marketler karşısında rekabet gücü kalmayan esnafın bir de son dönemde artışa geçen kaçak sarma tütün ticareti ile iyice zor duruma düştüğünün belirtti.

 

Türkiye’deki 2 milyon esnafın sesi olduklarını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son dönemde özellikle yasa dışı tütün ve makaron ile artışa geçen kaçak ticaretinin, dürüst bakkal esnafı için büyük bir sorun haline geldiğinin altını çizdi. Perakende Yasası’nın küçük esnafı koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Palandöken, esnafın gelirini tehdit eden yasadışı ticaret hakkında şunları söyledi:

 

 “Kaçak sigara ticareti ile dürüst esnafımız için özellikle geçmişte çok ciddi bir sorun oluşmuştu. Fakat devletimiz aldığı etkili önlemler sayesinde bu durumu tersine çevirdi. Sayın Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın da açıkladığı gibi kaçak sigara ticareti 20’lerden yüzde 1,5 seviyelerine kadar düştü. Şimdi ise bakkalımızın önünde, mücadele edilmezse aynı kaçak sigaranın yoğun olduğu dönemleri yaşatacak yeni bir tehdit var: kaçak sarma tütün ve makaron. Bunlar memleketin her yerinde kaçak olarak, vergisiz şekilde satılıyor.

 

Bütün Türkiye’de yaklaşık 20.000 noktada satılan bu ürünlerin toplamı 15 seviyelerine kadar ulaşmış durumda ve gittikçe artıyor. Vergisi ödenmeden satılan bu kaçak sarma tütünler hem devletin yılda yaklaşık 10 milyardan fazla vergi kaybına neden oluyor ve hem de 150.000 ruhsatlı bakkalın gelirinden çalıyor. Üstelik tamamen de denetimsiz ve kontrolsüz şekilde satılıyor.”

 

Palandöken kaçak sarma tütün ve makaronla mücadele için 2017 yılında çıkarılmış olan caydırıcı cezaların uygulanmasının 2 kez ertelendiğini ve bir an önce uygulanmasının önemli olduğunu belirtti. Ülke ekonomisinin bel kemiği olan esnafın sorunlarının ortadan kaldırılması gerektiğini de vurgulayan Palandöken; “Hem kontrolsüz bir şekilde her yerde açılan zincir mağazalar, hem de gittikçe çoğalan kaçak sarma tütün ticaretiyle ilgili bakkal esnafını koruyacak adımlar bir an önce atılmalıdır. Binlerce bakkal esnafı ve aileleri bu konularda devletimizden destek beklemektedir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.