İhracatçı Firmaların Temsilcilerine Yeşil Pasaport Edinme Hakkı Değişikliği

Ekonomi 12.11.2019 - 08:17, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

İhracatçı Firmaların Temsilcilerine Yeşil Pasaport Edinme Hakkı Değişikliği

              ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan, yeşil pasaport alabilme hakkına ilişkin ihracat limit miktarı, 1 Milyon dolardan 500 Bin dolara indirildi.                 İhracatçı firmaların temsilcileri, 'ihracatta serbestliği artırma' kapsamında yeşil pasaport alma hakkına sahip.              Firmalar bu hakka, -yeni çıkan Bakanlar Kurulu kararı öncesinde- son 3 takvim yılı itibari ile yıllık ortalama 1 Milyon doların üzerinde ihracat yapıyorsa sahip oluyordu. Artık, 11.11.2019 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararının ardından bu rakam yarı yarıya indirilerek 500 Bin dolar olarak kararlaştırıldı.                 Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, İhracatta serbestliği artıran yeşil pasaport edinme hakkındaki, ihracat limitinin düşürülmesine dair yaptığı açıklamada;              “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport olarak bilinen "yeşil pasaport" verilecek. Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limit miktarı 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Buna göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek” dedi.                  Başkan Yusuf Keyik yeşil pasaportun detaylarına ilişkin yaptığı açıklamayı şöyle tamamladı:                “Bu karar kapsamında, yıllık ortalama ihracatı; 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.                  Sayın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, bugüne kadar 11 bin 952 ihracatçıya yeşil pasaport verildiğini açıklamıştı. 23 Mart 2017'de başlayan uygulamanın başlangıcında istenilen her yıl ihracat yapma şartı da kaldırılarak, son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması esas alındı.                   Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizi motive eden böyle bir kararın alınmasında ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu uygulama ihracat yapan firmalarımıza dünyadaki bazı pazarlara girmekte kolaylıklar sağlayacak

 

            ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan, yeşil pasaport alabilme hakkına ilişkin ihracat limit miktarı, 1 Milyon dolardan 500 Bin dolara indirildi. 

 

             İhracatçı firmaların temsilcileri, 'ihracatta serbestliği artırma' kapsamında yeşil pasaport alma hakkına sahip.

             Firmalar bu hakka, -yeni çıkan Bakanlar Kurulu kararı öncesinde- son 3 takvim yılı itibari ile yıllık ortalama 1 Milyon doların üzerinde ihracat yapıyorsa sahip oluyordu. Artık, 11.11.2019 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararının ardından bu rakam yarı yarıya indirilerek 500 Bin dolar olarak kararlaştırıldı.

 

              Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, İhracatta serbestliği artıran yeşil pasaport edinme hakkındaki, ihracat limitinin düşürülmesine dair yaptığı açıklamada;

             “Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine de hususi damgalı pasaport olarak bilinen "yeşil pasaport" verilecek. Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, ihracatçı firmaların temsilcilerine tanınan yeşil pasaport hakkına ilişkin ihracat limit miktarı 1 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Buna göre, son üç takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcileri de ihracat tutarlarına göre değişen sayıda yeşil pasaport sahibi olabilecek” dedi.

 

               Başkan Yusuf Keyik yeşil pasaportun detaylarına ilişkin yaptığı açıklamayı şöyle tamamladı:

               “Bu karar kapsamında, yıllık ortalama ihracatı;

500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir

10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki

25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç

50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört

100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecek.

 

               Sayın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, bugüne kadar 11 bin 952 ihracatçıya yeşil pasaport verildiğini açıklamıştı. 23 Mart 2017'de başlayan uygulamanın başlangıcında istenilen her yıl ihracat yapma şartı da kaldırılarak, son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalaması esas alındı.

 

                Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimizi motive eden böyle bir kararın alınmasında ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu uygulama ihracat yapan firmalarımıza dünyadaki bazı pazarlara girmekte kolaylıklar sağlayacak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.