Heyelanı sezen keçiler ağıla girmek istememiş

Yaşam 21.03.2017 - 14:46, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Heyelanı sezen keçiler ağıla girmek istememiş

Antalya'nın Kumluca ilçesinde meydana gelen ve 22 evin etkilendiği heyelanda keçilerin ağıllara girmeye direndikleri ortaya çıktı.
Sahipleri tarafından ağıla zorla sokulan 35 keçi kayan toprak sebebiyle yıkılan ağıldan dışarı çıkmak isterken 2 oğlak da ezilerek telef oldu.  Büyükalan Mahallesi'nde 14 Mart Salı günü "Yeşil Göl" denilen doğal gölün altındaki bölgede başlayan ve vatandaşlar tarafından önce önemsenmeyen toprak kayması ağır ağır ilerledi ve 16 Mart Perşembe gecesi Kuyuyanı mevkiindeki Demirel ailesine ait evleri tehdit etmeye başladı. Evlerde çatlaklar oluşması ve binaların kaymaya başlaması üzerine vatandaşlar evlerini boşaltmaya başlarken, sabaha karşı daha da hızlanan toprak kayması yüzünden evlerin bulunduğu yere gelen elektrik direkleri devrildi. Yollar 6-7 metre çökerek sürüklenirken, bölgedeki yapıların tümü kullanılamaz hale geldi. Toprak yarıldı ama keçiler kurtuldu Toprak kaymasında evleri, ağılları ve ahırları yıkılan Ahmet-Durdu Demirel çifti, ilk günden itibaren besledikleri 35 keçinin heyelanın yaşandığı gün ağıla girmek istemediğini, içeriye zorla soktuklarını belirterek, "Evimizin ortadan yarıldığı gece keçilerin ağılı da ortadan yarılmış, keçiler yıkılan duvarların arasından çıkarak kurtulmuş" dedi. 35 keçinin bulunduğu ağılda keçilerin can havliyle kaçışı sırasında 2 oğlağın telef olduğunu anlatan Demirel çifti, bir gün sonra dünyaya gelen yeni oğlaklarına da "Alaboncuk" ismini verdi.  11 ev daha boşaltıldı Kuyuyanı mevkiindeki yapıları kullanılamaz hale getiren toprak kayması başladığı noktadan 700-800 metre aşağıya ulaşarak genişledi ve Yanıklar mevkiindeki yapılarda çatlaklar oluşmaya başladı. Bu bölgedeki 11 binanın boşaltılması ve ardından mühürlenmesi kararı geldi. Büyükalan köyünde toprak kaymasından dolayı yapısal hasar görmeyen ancak yolu elektriği ve suyu kesilen 5 evin bulunduğu bölgede mahsur kalan vatandaşlara kısa zamanda yardım götürüleceği bildirildi. 1969 yılından bu yana kayıyor Büyükalan Mahallesi muhtarı Zeki Kahraman, bölgede 1969'dan beri toprak kaymaları meydana geldiğini belirterek 3 ayrı noktada meydana gelen toprak kaymasından sonra afet bölgesi ilan edildiğini ve o zaman afet evleri yapıldığını anlattı. 80'li, 90'lı yıllarda 2004'te ve 2007'de meydana gelen toprak kaymalarının önemli bir hasara yol açmadığını belirten Kahraman, son kaymanın da bir hafta süren aşırı yağmur ve Yeşil Göl'ün etkisiyle oluştuğunu söyledi. Devlet yardıma koştu Toprak kaymasının ilk gününden itibaren AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, Kumluca Kaymakamlığı, Kumluca Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi Kumluca Koordinatörlüğünün yardıma koştuğunu anlatan Kahraman, şu ana kadar yıkılan, zarar gören, altyapı imkanları hasar gören toplam 22 evin bulunduğunu söyledi.
Antalya'nın Kumluca ilçesinde meydana gelen ve 22 evin etkilendiği heyelanda keçilerin ağıllara girmeye direndikleri ortaya çıktı.

Sahipleri tarafından ağıla zorla sokulan 35 keçi kayan toprak sebebiyle yıkılan ağıldan dışarı çıkmak isterken 2 oğlak da ezilerek telef oldu. 
Büyükalan Mahallesi'nde 14 Mart Salı günü "Yeşil Göl" denilen doğal gölün altındaki bölgede başlayan ve vatandaşlar tarafından önce önemsenmeyen toprak kayması ağır ağır ilerledi ve 16 Mart Perşembe gecesi Kuyuyanı mevkiindeki Demirel ailesine ait evleri tehdit etmeye başladı. Evlerde çatlaklar oluşması ve binaların kaymaya başlaması üzerine vatandaşlar evlerini boşaltmaya başlarken, sabaha karşı daha da hızlanan toprak kayması yüzünden evlerin bulunduğu yere gelen elektrik direkleri devrildi. Yollar 6-7 metre çökerek sürüklenirken, bölgedeki yapıların tümü kullanılamaz hale geldi.

Toprak yarıldı ama keçiler kurtuldu
Toprak kaymasında evleri, ağılları ve ahırları yıkılan Ahmet-Durdu Demirel çifti, ilk günden itibaren besledikleri 35 keçinin heyelanın yaşandığı gün ağıla girmek istemediğini, içeriye zorla soktuklarını belirterek, "Evimizin ortadan yarıldığı gece keçilerin ağılı da ortadan yarılmış, keçiler yıkılan duvarların arasından çıkarak kurtulmuş" dedi.
35 keçinin bulunduğu ağılda keçilerin can havliyle kaçışı sırasında 2 oğlağın telef olduğunu anlatan Demirel çifti, bir gün sonra dünyaya gelen yeni oğlaklarına da "Alaboncuk" ismini verdi. 

11 ev daha boşaltıldı
Kuyuyanı mevkiindeki yapıları kullanılamaz hale getiren toprak kayması başladığı noktadan 700-800 metre aşağıya ulaşarak genişledi ve Yanıklar mevkiindeki yapılarda çatlaklar oluşmaya başladı. Bu bölgedeki 11 binanın boşaltılması ve ardından mühürlenmesi kararı geldi. Büyükalan köyünde toprak kaymasından dolayı yapısal hasar görmeyen ancak yolu elektriği ve suyu kesilen 5 evin bulunduğu bölgede mahsur kalan vatandaşlara kısa zamanda yardım götürüleceği bildirildi.

1969 yılından bu yana kayıyor
Büyükalan Mahallesi muhtarı Zeki Kahraman, bölgede 1969'dan beri toprak kaymaları meydana geldiğini belirterek 3 ayrı noktada meydana gelen toprak kaymasından sonra afet bölgesi ilan edildiğini ve o zaman afet evleri yapıldığını anlattı. 80'li, 90'lı yıllarda 2004'te ve 2007'de meydana gelen toprak kaymalarının önemli bir hasara yol açmadığını belirten Kahraman, son kaymanın da bir hafta süren aşırı yağmur ve Yeşil Göl'ün etkisiyle oluştuğunu söyledi.

Devlet yardıma koştu
Toprak kaymasının ilk gününden itibaren AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, Kumluca Kaymakamlığı, Kumluca Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi Kumluca Koordinatörlüğünün yardıma koştuğunu anlatan Kahraman, şu ana kadar yıkılan, zarar gören, altyapı imkanları hasar gören toplam 22 evin bulunduğunu söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.