Dikkat! “Dünyada Her 2 Saniyede Bir Kişi İnme Yani Felç Geçirmektedir”

Sağlık 28.10.2018 - 14:29, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Dikkat! “Dünyada Her 2 Saniyede Bir Kişi İnme Yani Felç Geçirmektedir”

Burdur il Sağlık Müdürlüğü yayınladığı basın bilgi notuyla felç (inme) hakkında detay verdi.
“İnme hastalığında farkındalığı artırmak, koruyucu ve tedavi edici koşulların iyileştirilmesine dikkat çekmek üzere 29 Ekim günü Dünya İnme Organizasyonu tarafından “Dünya İnme Günü” olarak ilan edilmiştir. Konu ile ilgili olarak Burdur Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nedim Ongun açıklamalarda bulundu. "Dünyada yaklaşık her 2 saniyede bir kişi inme yani felç geçirmektedir. Son açıklanan raporlara göre ülkemizde beyin damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı yılda yaklaşık 40 bin kişi olup, bu rakam tüm kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısından 2 kat daha fazladır. Unutulmamalıdır ki, inme, hızlı müdahale ile tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Temel kural, geri dönülemez aşamaya varmadan müdahale edebilme şansını yitirmemektir. Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü anlamına gelmektedir. Bu nedenle inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmektir." İnme yani felç geçirmede erken müdahalenin hayat kurtaracağını belirten Uzm.Dr. Nedim Ongun "Hastanın ilk 4,5 saat içerisinde hastaneye götürülmesi, inmenin hasarsız iyileşme şansını arttırmaktadır. İnme nedenli ölüm ve sakatlıktan kurtulabilmek için inmenin en sık belirtileri olan konuşma bozukluğu, yüzde kayma, kol ve/veya bacakta güçsüzlük, duyu ya da denge kaybı gelişince hiç vakit kaybetmeden 112 aranarak acil inme tedavisinin sağlandığı en yakın merkeze yetişmek gerekir. Burdur Devlet Hastanesi İnme Ünitesi olarak tüm dünya ile aynı standartlarda inme tedavisini uygulamaktayız. Bu tedavi imkanı ilimiz ve bölgemiz açısından oldukça önemlidir. İnme ünitesinde tedavi şansı bulan hastalarımızın birçoğu tedavi sonrası felcin hiçbir kalıcı etkisi kalmamış olarak eski günlük yaşantılarına devam edebilmektedirler." ifadelerini kullandı.”    
Burdur il Sağlık Müdürlüğü yayınladığı basın bilgi notuyla felç (inme) hakkında detay verdi.

“İnme hastalığında farkındalığı artırmak, koruyucu ve tedavi edici koşulların iyileştirilmesine dikkat çekmek üzere 29 Ekim günü Dünya İnme Organizasyonu tarafından “Dünya İnme Günü” olarak ilan edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak Burdur Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nedim Ongun açıklamalarda bulundu.

"Dünyada yaklaşık her 2 saniyede bir kişi inme yani felç geçirmektedir. Son açıklanan raporlara göre ülkemizde beyin damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı yılda yaklaşık 40 bin kişi olup, bu rakam tüm kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısından 2 kat daha fazladır. Unutulmamalıdır ki, inme, hızlı müdahale ile tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Temel kural, geri dönülemez aşamaya varmadan müdahale edebilme şansını yitirmemektir. Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü anlamına gelmektedir. Bu nedenle inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmektir."

İnme yani felç geçirmede erken müdahalenin hayat kurtaracağını belirten Uzm.Dr. Nedim Ongun "Hastanın ilk 4,5 saat içerisinde hastaneye götürülmesi, inmenin hasarsız iyileşme şansını arttırmaktadır. İnme nedenli ölüm ve sakatlıktan kurtulabilmek için inmenin en sık belirtileri olan konuşma bozukluğu, yüzde kayma, kol ve/veya bacakta güçsüzlük, duyu ya da denge kaybı gelişince hiç vakit kaybetmeden 112 aranarak acil inme tedavisinin sağlandığı en yakın merkeze yetişmek gerekir. Burdur Devlet Hastanesi İnme Ünitesi olarak tüm dünya ile aynı standartlarda inme tedavisini uygulamaktayız. Bu tedavi imkanı ilimiz ve bölgemiz açısından oldukça önemlidir. İnme ünitesinde tedavi şansı bulan hastalarımızın birçoğu tedavi sonrası felcin hiçbir kalıcı etkisi kalmamış olarak eski günlük yaşantılarına devam edebilmektedirler." ifadelerini kullandı.”

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.