ÇÖZÜMÜ PİTAYA MEYVESİNDE BULDU

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.09.2018 - 10:38, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

ÇÖZÜMÜ PİTAYA MEYVESİNDE BULDU

Domates ve biberin masrafından bıkıp kurtuluşu Pitaya meyvesinde buldu.
Antalya’nın Kumluca ilçesinde domates, biber ve diğer sebzelerdeki masrafları karşılayamayan çiftçi halk arasında 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya meyvesine yöneldi. 1 yıl sonunda ürün almaya başlayan üretici tanesini 10 TL ile 15 TL arasında satıyor. Pitaya, hayvansal ve solucan gübresi gibi organik gübrelerle yetiştirilebiliyor, çok sık gübreleme istemiyor, kaktüs türü olduğu için de aşırı suyu sevmiyor. Kumluca ilçesinin Beykonak Mahallesi'nde örtü altı sebze üreticiliği yapan Bilal Bayram, bir yıl önce serasındaki domates, biber, patlıcan ve salatalıkları sökerek yerine ejder 'Pitaya' bitkisi ekti. Üretici Bilal Bayram, 1,5 dönümlük serasına bir yıl önce ektiği bin adet 'Pitaya' bitkileri meyve vermeye başladı. Yaklaşık 1 ay önce ilk meyveleri almaya başlayan Bilal Bayram meyvelerin tanesini 10 ila 15 TL arasında satıyor.   Beklentilerin Çok Üzerinde Meyve Verdi, Üretici Bayram Etti Pitaya ekiminden bir yıl sonra ilk ürününü aldığını söyleyen Bilal Bayram, meyvenin Kumluca'nın iklim koşullarını çok sevdiğini, nemin yüksek olması sebebiyle meyvesinin kalitesini arttığını ifade etti. İlk yıl olmasına rağmen beklentilerinin 4–5 kat üzerine çıktıklarını, 300 veya 500 meyve almayı hesaplarken şu anda 2 ile 3 bin meyve almayı hesapladıklarını söyleyen Bayram şöyle devam etti: "Domates ve bibere göre geliri en az iki üç kat fazla. Bu işe sadece gelir olarak değil işçilik olarak ta bakmak lazım. 2 veya 3 dönümüm domates biber serasını en az 4 – 5 kişi ile yapabiliyorsunuz. Ama 5 Dönümlük Pitaya (Ejder) serası tek başınıza yapabilirsiniz. Çok yoğun, işçiliği, çok yoğun ilaçlaması ve gübrelemesi yok. Yaz bitkisi olduğu için her türlü ihtiyacı havadan karşılanabiliyor. Yani bitki yaz döneminde fazla hastalanmıyor. Diğer sebzeler kış mevsiminde haşerelere karşı korunması gerekiyor. Fungusit mantarsal hastalıklardan korunması gerekiyor. Bu bitkinin böyle bir derdi yok. İşçilik, Sulama ve gübreleme açısından bakarsak bu bitinin getirisi en az 4 – 5 kat daha fazla, bu bitkinin getirisi çok yüksek oluyor” dedi.
Domates ve biberin masrafından bıkıp kurtuluşu Pitaya meyvesinde buldu.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde domates, biber ve diğer sebzelerdeki masrafları karşılayamayan çiftçi halk arasında 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya meyvesine yöneldi. 1 yıl sonunda ürün almaya başlayan üretici tanesini 10 TL ile 15 TL arasında satıyor. Pitaya, hayvansal ve solucan gübresi gibi organik gübrelerle yetiştirilebiliyor, çok sık gübreleme istemiyor, kaktüs türü olduğu için de aşırı suyu sevmiyor.

Kumluca ilçesinin Beykonak Mahallesi'nde örtü altı sebze üreticiliği yapan Bilal Bayram, bir yıl önce serasındaki domates, biber, patlıcan ve salatalıkları sökerek yerine ejder 'Pitaya' bitkisi ekti. Üretici Bilal Bayram, 1,5 dönümlük serasına bir yıl önce ektiği bin adet 'Pitaya' bitkileri meyve vermeye başladı. Yaklaşık 1 ay önce ilk meyveleri almaya başlayan Bilal Bayram meyvelerin tanesini 10 ila 15 TL arasında satıyor.

 

Beklentilerin Çok Üzerinde Meyve Verdi, Üretici Bayram Etti

Pitaya ekiminden bir yıl sonra ilk ürününü aldığını söyleyen Bilal Bayram, meyvenin Kumluca'nın iklim koşullarını çok sevdiğini, nemin yüksek olması sebebiyle meyvesinin kalitesini arttığını ifade etti. İlk yıl olmasına rağmen beklentilerinin 4–5 kat üzerine çıktıklarını, 300 veya 500 meyve almayı hesaplarken şu anda 2 ile 3 bin meyve almayı hesapladıklarını söyleyen Bayram şöyle devam etti:

"Domates ve bibere göre geliri en az iki üç kat fazla. Bu işe sadece gelir olarak değil işçilik olarak ta bakmak lazım. 2 veya 3 dönümüm domates biber serasını en az 4 – 5 kişi ile yapabiliyorsunuz. Ama 5 Dönümlük Pitaya (Ejder) serası tek başınıza yapabilirsiniz. Çok yoğun, işçiliği, çok yoğun ilaçlaması ve gübrelemesi yok. Yaz bitkisi olduğu için her türlü ihtiyacı havadan karşılanabiliyor. Yani bitki yaz döneminde fazla hastalanmıyor. Diğer sebzeler kış mevsiminde haşerelere karşı korunması gerekiyor. Fungusit mantarsal hastalıklardan korunması gerekiyor. Bu bitkinin böyle bir derdi yok. İşçilik, Sulama ve gübreleme açısından bakarsak bu bitinin getirisi en az 4 – 5 kat daha fazla, bu bitkinin getirisi çok yüksek oluyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.