Çapraz Böbrek Nakliyle Sağlıklarına Kavuştular

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.01.2014 - 11:05, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

Çapraz Böbrek Nakliyle Sağlıklarına Kavuştular

ANTALYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE BİRİ ADANALI DİĞERİ DENİZLİLİ İKİ HASTA, ÇAPRAZ BÖBREK NAKLİYLE SAĞLIKLARINA KAVUŞTU
Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde biri Adanalı diğeri Denizlili iki hasta, çapraz böbrek nakliyle sağlıklarına kavuştu. Adana’da yaşayan 42 yaşındaki Ahmet Koca, 1.5 yıl önce yüksek tansiyon nedeniyle böbreklerini kaybetti. Elektrik teknisyeni Koca’nın 7 yıllık eşi Özlem Koca (32) da eşine böbreğini vermek için gönüllü oldu. Ancak ikilinin kan grupları uyumlu olmadığı için nakil gerçekleşemedi.Aileden başka donör çıkmayınca Koca çifti, 3 ay önce çapraz nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Kısa bir süre sonra hastaneden aranan çifte, uygun donör bulunduğu bilgisi verildi. İkili nakil için Antalya’ya gelip tüm testlerini yaptırdı, ancak donör son anda böbreğini vermekten vazgeçince nakil gerçekleşmedi.AĞABEYE BÖBREĞİNİ VEREMEDİDenizli’de çiftçilik yapan 35 yaşındaki Mehmet Halil Zurba’ya da 2009 yılında böbrek hastalığı teşhisi konuldu. Zurba, böbrek yetmezliği nedeniyle 3 yıl önce diyalize girmeye başladı. Abisinin çektiği sıkıntıya dayanamayan Tuncay Zurba (32), böbreğini vermek için gönüllü oldu, ancak kan grubu uymadığı için nakil yapılamadı.HASTANEDEN GELEN ŞİFABöbrek nakli olmak isteyen iki ailenin yolu Antalya’da kesişti. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde yapılan tahlillerin ardından Koca ve Zurba ailelerine çapraz nakil yapılmasına karar verildi. Organ Nakli Merkez Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığında önceki gün yapılan operasyonla Özlem Koca’nın böbreği Mehmet Halil Zurba’ya, Tuncay Zurba’nın böbreği de Ahmet Koca’ya nakledildi.‘BÖBREK KARDEŞLİĞİ’Tedavileri organ nakli ünitesinde devam eden hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Çapraz nakille sağlığına kavuşan Ahmet Koca, şöyle konuştu: “Ailemden başka verici çıkmadığı için nakil olamıyordum. Kadavra sırasına yazıldık ama onun da çıkıp çıkmayacağı belli değil. Bunun üzerine çapraz nakil için başvurduk. Hem eşime hem de Zurba kardeşlere teşekkür ediyorum. Biz artık böbrek kardeşi olduk. Bundan sonra da görüşmeye devam edeceğiz.” ‘ÇAPRAZ NAKİL FAZLA BİLİNMİYOR’Çapraz nakil için ilk kez kadavra sırasına yazılmak için hastaneye başvurduklarında duyduklarını anlatan Mehmet Halil Zurba ise, sözlerini şöyle tamamladı: “Koordinatörlerin önerisi üzerine çapraz nakil için başvurduk. Bu nakil türünü daha önce bilmiyorduk. Birçok hasta bizim gibi bilgi sahibi olmadığı için diyalize mahkum yaşıyor. Biz sağlığımıza kavuştuk. İnşallah böbrek bekleyen herkes nakil şansı yakalar.” 
ANTALYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE BİRİ ADANALI DİĞERİ DENİZLİLİ İKİ HASTA, ÇAPRAZ BÖBREK NAKLİYLE SAĞLIKLARINA KAVUŞTU

Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde biri Adanalı diğeri Denizlili iki hasta, çapraz böbrek nakliyle sağlıklarına kavuştu. 
Adana’da yaşayan 42 yaşındaki Ahmet Koca, 1.5 yıl önce yüksek tansiyon nedeniyle böbreklerini kaybetti. Elektrik teknisyeni Koca’nın 7 yıllık eşi Özlem Koca (32) da eşine böbreğini vermek için gönüllü oldu. Ancak ikilinin kan grupları uyumlu olmadığı için nakil gerçekleşemedi.
Aileden başka donör çıkmayınca Koca çifti, 3 ay önce çapraz nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Kısa bir süre sonra hastaneden aranan çifte, uygun donör bulunduğu bilgisi verildi. İkili nakil için Antalya’ya gelip tüm testlerini yaptırdı, ancak donör son anda böbreğini vermekten vazgeçince nakil gerçekleşmedi.

AĞABEYE BÖBREĞİNİ VEREMEDİ
Denizli’de çiftçilik yapan 35 yaşındaki Mehmet Halil Zurba’ya da 2009 yılında böbrek hastalığı teşhisi konuldu. Zurba, böbrek yetmezliği nedeniyle 3 yıl önce diyalize girmeye başladı. Abisinin çektiği sıkıntıya dayanamayan Tuncay Zurba (32), böbreğini vermek için gönüllü oldu, ancak kan grubu uymadığı için nakil yapılamadı.

HASTANEDEN GELEN ŞİFA
Böbrek nakli olmak isteyen iki ailenin yolu Antalya’da kesişti. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde yapılan tahlillerin ardından Koca ve Zurba ailelerine çapraz nakil yapılmasına karar verildi. Organ Nakli Merkez Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığında önceki gün yapılan operasyonla Özlem Koca’nın böbreği Mehmet Halil Zurba’ya, Tuncay Zurba’nın böbreği de Ahmet Koca’ya nakledildi.

‘BÖBREK KARDEŞLİĞİ’
Tedavileri organ nakli ünitesinde devam eden hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Çapraz nakille sağlığına kavuşan Ahmet Koca, şöyle konuştu: “Ailemden başka verici çıkmadığı için nakil olamıyordum. Kadavra sırasına yazıldık ama onun da çıkıp çıkmayacağı belli değil. Bunun üzerine çapraz nakil için başvurduk. Hem eşime hem de Zurba kardeşlere teşekkür ediyorum. Biz artık böbrek kardeşi olduk. Bundan sonra da görüşmeye devam edeceğiz.” 

‘ÇAPRAZ NAKİL FAZLA BİLİNMİYOR’
Çapraz nakil için ilk kez kadavra sırasına yazılmak için hastaneye başvurduklarında duyduklarını anlatan Mehmet Halil Zurba ise, sözlerini şöyle tamamladı: “Koordinatörlerin önerisi üzerine çapraz nakil için başvurduk. Bu nakil türünü daha önce bilmiyorduk. Birçok hasta bizim gibi bilgi sahibi olmadığı için diyalize mahkum yaşıyor. Biz sağlığımıza kavuştuk. İnşallah böbrek bekleyen herkes nakil şansı yakalar.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.