BÜYÜKŞEHİR'DEN “ÇAĞDAŞ EĞİTİME VEDA EDERKEN” KONULU SÖYLEŞİ

Kültür (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.12.2013 - 12:36, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:34
 

BÜYÜKŞEHİR'DEN “ÇAĞDAŞ EĞİTİME VEDA EDERKEN” KONULU SÖYLEŞİ

ANTALYA (İHA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve 11 Kasım Derneği işbirliği ile Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen söyleşiye Hukukçu-Yazar Vural Savaş ile Araştırmacı Tarihçi-Yazar Sinan Meydan konuşmacı olarak katıldı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve 11 Kasım Derneği işbirliği ile Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen söyleşiye Hukukçu-Yazar Vural Savaş ile Araştırmacı Tarihçi-Yazar Sinan Meydan konuşmacı olarak katıldı. Antalyalılar yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Hukukçu-Yazar Vural Savaş, Cumhuriyet öncesi eğitim sistemi hakkında bilgiler vererek, o dönemin aydınlarının eğitim sistemine getirdiği eleştirilerden örnekler verdi. Emperyalist devletlerin Osmanlı’da çağdaş eğitim olmaması için ellerinden geleni yaptığını anlatan Savaş, Osmanlı’da ezbere dayalı karmakarışık bir eğitim sistemi bulunduğunu söyledi. Atatürk’ün eğitime büyük önem verdiğini belirten Vural Savaş, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünü hatırlatarak, Atatürk’ün getirdiği eğitim sisteminin, bilimsel, çağdaş ve laik olduğunu kaydetti. Laik eğitimin önemini anlatan Savaş, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek mahkeme kararıyla lise dönemine kadar okullarda dini eğitimin yasak olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin türbanlı eğitim konusunda verdiği yasak kararlarını anlattı.Tarihçi-Yazar Sinan Meydan da Atatürk’ün dünyada eşi benzeri olmayan Türk devriminin altında eğitimin olduğunu söyledi. Meydan, Atatürk’ün eğitime verdiği önemi şu örneklerle anlattı:“Mustafa Kemal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilan edilmesinden sonra ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı kurmuştur. Hemen sonrasında öğretmen ve öğrencilerin askerlik görevleri ertelenmiştir. Sakarya Savaşı öncesinde eğitim kongresi düzenlemiştir. İlk kez bu kongreye kadınlar ve erkekler birlikte katılmıştır. Tevhidi Tedrisad Kanunu ile de eğitim öğretimi birleştirmiş ve karışık eğitim sistemine son vermiştir. İl il gezerek yeni harfleri halkına bizzat kendisi öğretmiştir.”Kurtuluş Savaşı’nın sadece düşmana karşı değil, bağnazlık, hurafe, eğitimsizlik, geri kalmışlık, sanayisizliğe de karşı yapıldığının altını çizen Sinan Meydan, Cumhuriyet kurulduğunda tüm Türkiye’de ortaokullardaki kız öğrenci sayısının 543, liselerdeki kız öğrenci sayısının da 230, kadınlar arasındaki okuma yazma oranının binde 7 olduğunu hatırlattı.
ANTALYA (İHA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve 11 Kasım Derneği işbirliği ile Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen söyleşiye Hukukçu-Yazar Vural Savaş ile Araştırmacı Tarihçi-Yazar Sinan Meydan konuşmacı olarak katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve 11 Kasım Derneği işbirliği ile Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen söyleşiye Hukukçu-Yazar Vural Savaş ile Araştırmacı Tarihçi-Yazar Sinan Meydan konuşmacı olarak katıldı. 
Antalyalılar yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Hukukçu-Yazar Vural Savaş, Cumhuriyet öncesi eğitim sistemi hakkında bilgiler vererek, o dönemin aydınlarının eğitim sistemine getirdiği eleştirilerden örnekler verdi. Emperyalist devletlerin Osmanlı’da çağdaş eğitim olmaması için ellerinden geleni yaptığını anlatan Savaş, Osmanlı’da ezbere dayalı karmakarışık bir eğitim sistemi bulunduğunu söyledi. Atatürk’ün eğitime büyük önem verdiğini belirten Vural Savaş, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünü hatırlatarak, Atatürk’ün getirdiği eğitim sisteminin, bilimsel, çağdaş ve laik olduğunu kaydetti. Laik eğitimin önemini anlatan Savaş, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek mahkeme kararıyla lise dönemine kadar okullarda dini eğitimin yasak olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin türbanlı eğitim konusunda verdiği yasak kararlarını anlattı.
Tarihçi-Yazar Sinan Meydan da Atatürk’ün dünyada eşi benzeri olmayan Türk devriminin altında eğitimin olduğunu söyledi. Meydan, Atatürk’ün eğitime verdiği önemi şu örneklerle anlattı:
“Mustafa Kemal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilan edilmesinden sonra ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı kurmuştur. Hemen sonrasında öğretmen ve öğrencilerin askerlik görevleri ertelenmiştir. Sakarya Savaşı öncesinde eğitim kongresi düzenlemiştir. İlk kez bu kongreye kadınlar ve erkekler birlikte katılmıştır. Tevhidi Tedrisad Kanunu ile de eğitim öğretimi birleştirmiş ve karışık eğitim sistemine son vermiştir. İl il gezerek yeni harfleri halkına bizzat kendisi öğretmiştir.”
Kurtuluş Savaşı’nın sadece düşmana karşı değil, bağnazlık, hurafe, eğitimsizlik, geri kalmışlık, sanayisizliğe de karşı yapıldığının altını çizen Sinan Meydan, Cumhuriyet kurulduğunda tüm Türkiye’de ortaokullardaki kız öğrenci sayısının 543, liselerdeki kız öğrenci sayısının da 230, kadınlar arasındaki okuma yazma oranının binde 7 olduğunu hatırlattı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.