Başkan Keyik: Vergi Oranları Düşürülmeli

07.01.2019 - 10:04, Güncelleme: 25.08.2022 - 16:35
 

Başkan Keyik: Vergi Oranları Düşürülmeli

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, uygulanan vergi oranlarının çok yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, uygulanan vergi oranlarının çok yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini söyledi. Uygulanan vergi sistemi ve bu sistemin son 18 yıllık seyri üzerine değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, “Ülkemiz ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durgunluğa baktığımızda vergi mükellefleri ile hükümetlerin karşılıklı fedakârlık içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikli hedefimiz; kazandırmak, kazandırdığımız gelirin vergisini de adaletli bir şekilde tahsil edilebilmek olmalıdır. Malını satıp, kâr ediyor ama alacağını tahsil edemiyorsa, alacağın tahsilâtında yasalar da yetersiz kalıyorsa ve mükellef vergi borcunu ödeyemeyecek hale getiriliyorsa en azından bu durumda neler yapabiliriz’i bulmamız gerekmez mi?” şeklinde konuştu.   SIK SIK ÇIKAN KANUNLAR ÇARE DEĞİL “Vergi Barışı”, “Alacakların Yeniden Yapılandırılması” gibi sıklıkla çıkan kanunlar ve tebliğler alacakların tahsiline çare olmadığını vurgulayan Başkan Yusuf Keyik,  “Hatta ve hatta bu kanunlar vergisini düzenli ödeyen mükellef üzerinde de olumsuz bir etki yapmaktadır. Vergiyi tabana yaymak zorundayız. Bilhassa ekonominin durgun olduğu dönemlerde vergi oranlarını düşürmek suretiyle hem mükellefe nefes aldırmalı ve hem de alacağın toplanmasına katkıda bulunmamız gerekir” dedi.     YÜKSEK VERGİ MERDİVEN ALTINI DOĞURUR Yüksek vergi ve girdi maliyetlerinin merdiven altı kayıt dışı ticari faaliyetleri körüklediğini aktaran Başkan Keyik, “Kayıt dışı kazanç elde edenlerle kazancını gerçek beyan edenler arasında haksız rekabet oluşmaktadır. Burada suçlu aramak gerekirse vergisini düzenli beyan eden ve vergisini muhtelif sebeplerden ödeyemeyen mükellef olmamalıdır. Devlet sık denetimler ile merdiven altını kontrol altında tutarken bir taraftan da verginin tabana yayılması için çalışma başlatmalıdır.   Gelir Vergisi dilimleri yetersiz, oranları yüksektir. Kurumlar Vergisi oranı günümüz şartlarına göre yüksektir” ifadesini kullandı. Gelir Vergisinde dilimler artırılarak, Vergi oranları düşürülmesi gerektiğini savunan Keyik, “Bu sebeple; vergilendirmenin aşağıdaki tabloya uygun olmasını yerinde buluyoruz. Gelir Dilimi Vergi Oranı 30.000 TL'ye kadar 13 75.000 TL'nin 30.000 TL'si için 3.900 TL, fazlası 16 75.000 TL kadar 11.100 TL, fazlası 20   Kurumlar Vergisi 2017 yılına kadar 20 olan Kurumlar Vergisi oranı 2018 yılında 10 artırılmak sureti ile 22 olmuştur.  Kurumlar Vergisi;   18 çekilmek sureti ile ticaret erbabı desteklenmelidir. Ücret Gelirlerinde Asgari Ücret 10 olarak sabitlenmelidir. Bu rakam ve oranlar Türkiye ve dünya ticaretinde yaşanan ekonomik durgunluğun ve yansımalarının giderilebilmesi için en az 3 yıl süre ile devam ettirilmelidir.” dedi.  
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, uygulanan vergi oranlarının çok yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, uygulanan vergi oranlarının çok yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini söyledi. Uygulanan vergi sistemi ve bu sistemin son 18 yıllık seyri üzerine değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, “Ülkemiz ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durgunluğa baktığımızda vergi mükellefleri ile hükümetlerin karşılıklı fedakârlık içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikli hedefimiz; kazandırmak, kazandırdığımız gelirin vergisini de adaletli bir şekilde tahsil edilebilmek olmalıdır. Malını satıp, kâr ediyor ama alacağını tahsil edemiyorsa, alacağın tahsilâtında yasalar da yetersiz kalıyorsa ve mükellef vergi borcunu ödeyemeyecek hale getiriliyorsa en azından bu durumda neler yapabiliriz’i bulmamız gerekmez mi?” şeklinde konuştu.

 

SIK SIK ÇIKAN KANUNLAR ÇARE DEĞİL

“Vergi Barışı”, “Alacakların Yeniden Yapılandırılması” gibi sıklıkla çıkan kanunlar ve tebliğler alacakların tahsiline çare olmadığını vurgulayan Başkan Yusuf Keyik,  “Hatta ve hatta bu kanunlar vergisini düzenli ödeyen mükellef üzerinde de olumsuz bir etki yapmaktadır. Vergiyi tabana yaymak zorundayız. Bilhassa ekonominin durgun olduğu dönemlerde vergi oranlarını düşürmek suretiyle hem mükellefe nefes aldırmalı ve hem de alacağın toplanmasına katkıda bulunmamız gerekir” dedi.  

 

YÜKSEK VERGİ MERDİVEN ALTINI DOĞURUR

Yüksek vergi ve girdi maliyetlerinin merdiven altı kayıt dışı ticari faaliyetleri körüklediğini aktaran Başkan Keyik, “Kayıt dışı kazanç elde edenlerle kazancını gerçek beyan edenler arasında haksız rekabet oluşmaktadır. Burada suçlu aramak gerekirse vergisini düzenli beyan eden ve vergisini muhtelif sebeplerden ödeyemeyen mükellef olmamalıdır. Devlet sık denetimler ile merdiven altını kontrol altında tutarken bir taraftan da verginin tabana yayılması için çalışma başlatmalıdır.

 

Gelir Vergisi dilimleri yetersiz, oranları yüksektir. Kurumlar Vergisi oranı günümüz şartlarına göre yüksektir” ifadesini kullandı.

Gelir Vergisinde dilimler artırılarak, Vergi oranları düşürülmesi gerektiğini savunan Keyik, “Bu sebeple; vergilendirmenin aşağıdaki tabloya uygun olmasını yerinde buluyoruz.

Gelir Dilimi

Vergi Oranı

30.000 TL'ye kadar

13

75.000 TL'nin 30.000 TL'si için 3.900 TL, fazlası

16

75.000 TL kadar 11.100 TL, fazlası

20

 

Kurumlar Vergisi

2017 yılına kadar 20 olan Kurumlar Vergisi oranı 2018 yılında 10 artırılmak sureti ile 22 olmuştur.  Kurumlar Vergisi;   18 çekilmek sureti ile ticaret erbabı desteklenmelidir.

Ücret Gelirlerinde Asgari Ücret

10 olarak sabitlenmelidir. Bu rakam ve oranlar Türkiye ve dünya ticaretinde yaşanan ekonomik durgunluğun ve yansımalarının giderilebilmesi için en az 3 yıl süre ile devam ettirilmelidir.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bakayrinti.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.